Лицензът на охранителната фирма "Делта гард" е бил отнет миналата седмица с решение на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев. От компанията обаче твърдят, че оспорват акта пред съда и това спира неговото изпълнение.

Това съобщава "Свободна Европа", позовавайки се на информация от МВР.

Както Клуб Z писа, в края на октомври стана ясно, че вътрешното ведомство е пратило уведомление до "Делта гард" за стартирала процедура по отнемане на лицензите й за частна охранителна дейност. 

Тогава това стана известно от съобщение на Антикорупционен фонд (АКФ) - организция, в чиито разследвания "Осемте джуджета" фирмата на т. нар. Митко Каратиста (Димитър Спасов) заемаше възлова роля. От ГДНП излязоха с кратко съобщение за започналата процедура. Мотивът - съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

Със съобщение на сайта си днес от дружеството посочват, че лицензът не може да бъде отнет при процедура по обжалване:

"Във връзка с излезли публикации за отнемането на лиценза, ДЕЛТА ГАРД уведомява всички клиенти и съмишленици, че лицензът на Дружеството не може да бъде отнет, съгласно чл. 166, ал. 1, а именно: Оспорването спира изпълнението на административния акт, също така съгласно чл. 145, ал.1 и Ал.2 от АПК на основание чл. 49, ал. 3 от ЗЧОД.

ДЕЛТА ГАРД продължава да работи и да печели сърцата на настоящи и бъдещи клиенти".

"Делта гард" е на "първа линия" още при овладяването на активи на бившата КТБ като ТВ 7 от Николай Бареков, завода за асансьори "Изамет" и пр.

Друг интересен факт е, че в АКФ бе получен отговор на тяхно писмо от вътрешния министър Бойко Рашков. То бе по повод това, че пред ресторант "Осемте джуджета" в София - с наематели Петьо и Любена Петрови видимо е стояла денонощна охрана от столичната полиция.

За пръв път МВР призна, че данните са основателни и започват дисциплинарни проверки.

От АКФ още през септември 2020 г. сигнализираха МВР за изнесените в разследването "Осемте джуджета" множество данни за закононарушения от страна на „Делта Гард“ и приканваха за цялостна проверка на дейността ѝ. "От предишното ръководство на МВР през ноември 2020 г. получихме отговор, че не са констатирани нарушения на документацията на „Делта гард“, а охранителната фирма е осъществявала дейността си съгласно изискванията на Закона за частната охранителна дейност", посочиха от фонда.