Генералният секретар на Германската социалдемократическа партия Ларс Клингбайл ще се кандидатира з апредседателския пост на конгреса на ГСДП през декември.

43-годишният политик обяви, че иска да замести оттеглилия се от тази позиция Норберт Валтер-Борянс и да ръководи партията в двойка с лидерката Саския Ескен. Засега няма друга кандидатура. Изборът ще се състои между 10 и 12 декември.

„Ако продължим да правим всичко правилно, пред нас има поне едно десетилетие на социалдемокрация. Не само в Германия, но и в цяла Европа“, обяви той във видеообръщение.

Клингбайл подчерта, че ГСДП е постигнала много и е спечелила изборите през септември, но това все още не е гаранция и за управление.

Кандидатурата за партиен пост означава автоматично, че няма да има министерски пост. Социалдемократите решиха, че управлението на партията и на държавата не бива да се смесват. Така и Ескен се отказа от евентуалната възможност да е министър на образованието, за да остане председател на ГСДП. Клингбайл пък бе спряган за министър на отбраната, но тази възможност също ще отпадне.

Ако той бъде избран, тогава Клингбайл и Ескен ще водят преговорите за съставяне на кабинет.