Венецуела започна да ваксинира деца на възраст между 2 и 11 години с кубинската ваксина "Соберана 2". Това обяви вицепрезидентът на южноамериканската страна Делси Родригес, предаде Ройтерс.

Куба, която е близък съюзник на президента Николас Мадуро, обяви, че трите й ваксини - "Абдала", "Соберана 2" и "Соберана Плюс" - осигуряват защита от над 90 процента срещу коронавируса.

"Във Венецуела употребата на кубинската ваксина "Соберана 2" е одобрена за ваксиниране на деца между 2 и 11-годишна възраст", обяви Родригес в ефира на държавната телевизия".

Тя добави, че здравните служители вече са започнали да ваксинират деца със слаба имунна система. По данни на здравното министерство на Венецуела в страната има около 3,5 милиона деца между 2 и 11-годишна възраст.

Специалисти от медицински институти във Венецуела посочват, че данните за ефективността на кубинските ваксини не са публикувани в научни списания, не са проверени от независими учени, а клиничните изпитания не са одобрени от СЗО.

Повечето ваксини, които до този момент са използвани във ваксинационната кампания на Венецуела, са руската "Спутник V" и китайските "Синофарм" и "Синовак", чрез глобалната програма COVAX.

Правителството на Мадуро оповести, че 70 процента от 28-милионното население на Венецуела е ваксинирано и че очаква до края на годината общият брой на ваксинираните да достигне 90 на сто.

Но Панамериканска здравна организация твърди, че едва 32 процента са ваксинирани. Засега в страната са регистрирани 413 135 инфектирани и 4965 смъртни случаи, съобщава Ройтерс.