Китай може да блокира главните пристанища и летища на Тайван, за да прекъсне основните връзки на острова с външния свят, предупреди министерството на отбраната на територията - в момент, когато напрежението между Пекин и Тайпе е най-високо от години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пекин засилва възможностите си да нанесе удари по острова от въздуха, по суша и по море, посочи още ведомството в разпространен шестмесечен доклад.

Документът уточнява, че Китай може да удари острова с ракети, по-специално крилати и балистични, като твърди, че Пекин увеличава и възможностите си за амфибийни атаки срещу Тайван.

С 23-милионното си население Тайван живее под заплаха от нахлуване на Китай, който смята острова за своя собствена територия и се е заклел един ден да сложи ръка на нея, ако потрябва - и със сила.

Пекин увеличи натиска си върху демократичен Тайван, след като през 2016 г. на власт дойде президентката Цай Ингвен, която разглежда своя остров като суверенен и непредставляващ част от Китай.

Зачестилите китайски операции в "сивата зона" (термин, с който военните експерти описват агресивни действия, подкрепяни от държавата, които обаче не стигат до открита война - по-специално засилване на кибератаките и дезинформационните кампании) целят Китай "да сложи ръка на Тайван, без да се сражава", се казва в доклада на военното министерство.

От две години китайски военни самолети все по-често навлизат във въздушната зона за идентификация на Тайван - Пекин осъществява по този начин демонстрация на сила във важни моменти.

Китайската армия заяви, че организира военни части, които ще патрулират в района на Тайванския проток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Патрулът е създаден заради сериозни грешки в действията и изказванията на "определени държави", касаещи тайванския въпрос и заради активността на сили, които подкрепят независимостта в Тайван, е заявил говорител на китайската армия.

В същото време говорител на китайското министерство на отбраната, цитиран от китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви, е заявил, че Китай възразява срещу посещението на американски конгресмени в Тайван. Той е призовал САЩ да преустановят всякакви провокативни действия, които утежняват ситуацията в Тайванския залив.

Централната информационна агенция на Тайван съобщи, че американски военен самолет С-40 е кацнал в Тайпе, предаде ТАСС. С него са пристигнали група сенатори и членове на Камарата на представителите на американския Конгрес на САЩ. По данни на агенцията, външнополитическата служба на острова е потвърдила визитата на американската делегация, но на този етап е отказала да съобщи допълнителна информация.

Другата седмица - виртуална среща между Байдън и Си

Планирана виртуална среща между президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин ще се състои още другата седмица. Това заяви добре осведомен източник на Ройтерс.

Говорители на Белия дом и китайското посолство във Вашингтон не пожелаха да потвърдят дали срещата ще се състои идната седмица.

Острата размяна на реплики с Китай в самото начало на управлението на Байдън обезпокои съюзниците, а според официалните представители на САЩ прекият диалог със Си е най-добрият начин да не се допуска напрежението в отношенията между двете най-големи световни икономики да прерасне в конфликт, отбелязва Ройтерс.

На разговори миналия месец в Цюрих между съветника на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан и китайския топ дипломат Ян Цзечъ двете страни обявиха, че е постигната принципна договорка за подобна среща.

Отново миналия месец източници на Ройтерс заявиха, че предвид мерките срещу разпространението на COVID-19 в Китай и нежеланието на Си да пътува стремежът на Вашингтон е бил през ноември да се състои видеоконферентен разговор между двамата.

На брифинг в понеделник прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер беше попитана кога ще се състои той, но тогава тя само повтори, че между двете страни има принципна договорка това да стане до края на годината.

Тя допълни, че се водят разговори за уточняване на детайлите, но не пожела да навлезе в конкретика.

Срещата е с голям залог - Вашингтон и Пекин спорят по редица въпроси, от причните за пандемията до разрастващия се китайски ядрен арсенал.

Екипът на Байдън обаче засега няма големи очаквания да бъдат постигнати каквито и да било значими резултати, отбелязва Ройтерс.

Според експерти е възможно двете страни да работят по споразумение за взаимно облекчаване на визовите ограничения за журналисти; те също така са заявявали, че постигането на договореност за възстановяване на работата на консулствата в Чънду и Хюстън, които бяха затворени заради дипломатически спор миналата година, би помогнало за подобряване на климата в двустранните отношения.

Правителството на Байдън обаче заяви, че подобно споразумение не се обсъжда преди срещата.

Миналата седмица говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че планираната среща е част от усилията на САЩ за отговорно поведение в съревнованието с Китай и няма за цел да постигне някакви конкретни резултати.