"Този път съставяне на правителство ми изглежда още по-трудно. Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма кабинет". 

Това коментира пред БНР в сряда Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл". 

"Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме от едната страна ДПС и ГЕРБ, от другата страна са "Продължаваме промяната", ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а оттам смятат, че могат да съставят правителство", смята Симеонов.

Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

"Те преструктурират протестното пространство... По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност... Продължаваме  са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП", добави анализаторът.

Първан Симеонов сравни ситуацията днес с тази от 4 април - заради COVID вълната и новата формация, "която вдигна млада вълна" (тогава ИТН, сега ПП- бел. ред.)

Той коментира и ситуацията около президентския вот.

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур.

"Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално, кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков", отбеляза Симеонов.

"При порядъчна избирателна активност над 3 милиона и 400 хиляди, каквато се наблюдаваше на изборите от 4 април, има вероятност и да не се стигне до балотаж, прогнозира политологът пред "Нова нюз".

Той е на мнение, че пандемията няма да повлияе значително на избирателите, но страхът на по-възрастните хора от машините, би могъл да окаже влияние