Комисията за защита на конкуренцията е установила, че "Топлофикация София" е допуснала редица грешки при оценката на офертите в търга за изграждането на инсталация за горене на т.нар. RDF от завода за боклук. В резултат изборът на консорицум "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", който този юли бе класиран на първо място с цена от 291.4 млн. лв без ДДС (с 8 хил. лв по-ниска от прогнозната), се оказва незаконосъобразен. Затова съобщи днес "Капитал". 

Оказва се обаче, че връщането на процедурата означава и че в нея на ново може да участва отстранения кандидат "Термо Атом 2021", който е свързан с Христо Ковачки.

Припомняме, че процедурата бе обжалвана и от фирма на известният атомен бизнесмен Богомил Манчев. 

Решнието на КЗК е от 21 октомври и първи днес за него намекна общинският съветник от "Демократична България" Методи Лалов в своя профил във фейсбук. 

Любопитна подробност е, че наблюдаващият проучването комисар е бил Красимир Зафиров - избран за член на КЗК през 2016 г. от квотата на партия на Ковачки.

В процедурата за избор на фирма, която да изгради инсталацията за горене на RDF в София, участваха общо пет фирми, но само две от тях стигнаха до крайното класиране.

Една от основните причини, посочена в мотивите на КЗК, е това, че "Топлофикация София" е приела използването на друга мерна единица от избрания кандидат при пресмятането на приходите от произведена енергия. Това обаче предизвиква домино ефект и обърква сметките и за други показатели. Вместо за "Произведени количества в MWe", "RDF Файърд Пауър Плант София 2021" е декларирал стойност в kw/h, което е в разрез с предварително обявените условия на възложителя и самостоятелно основание за отстраняване на офертата от по-нататъшно участие.

"Топлофикация" се аргументира с това, че участниците трябва да посочат единствено числови стойности, като мерните единици, в които се измерват, са определени изначално в наименованието на съответните колони. Решението на КЗК обаче е, че използването на единица "kw/h" вместо "MWe" е недопустимо изменение на образец и води до редица грешки.

Допусната е грешка и при пресмятането на друг важен показател, който е част от екологичните стойности - "количества опасен отпадък - "летяща пепел". Избраният изпълнител е посочил само стойността за пепел от котела (180 кг/час), бе да включи остатъка от пречистване на димни газове. "Тези два фактора технологично не могат да бъдат разделени и заедно формират подпоказателя за оценка", казва КЗК.