Кандидат-президентът Боян Станков, по-известен с фамилията Расате, ще трябва да плати 5000 лв парична гаранция, реши Софийският апелативен съд.

Станков бе обвинен на 3 ноември за това, че с още няколко души е нахлул и потрошил имущество в център на ЛГБТ-общността в София. По време на нападението е ударена и млада жена в центъра, строшени са мебели и техника.

"Няма причина да извършвам ново престъпление, няма опасност да се укрия", заяви Станков в съда днес.

Прокуратурата обаче е на друго мнение и иска постоянно задържане под стража - Станков е бил осъждан, а откриването му за връчване на обвинението бе затруднено. В крайна сметка държавното обвинение успя да го хване на излизане от БНТ, след като прокуратурата бързо поиска имунитета му като кандидат и ЦИК светкавично го свали.

Първоначалната парична гаранция от 1000 лв е твърде лека, решиха съдиите. Според тях фактът, че е кандидат-президент не може да облекчава изискванията към поведението му - тъкмо обратното, към такива граждани трябва да има по-високи очаквания за морално поведение, смятат съдиите.

Нападението срещу общностния център "Рейнбоу хъб" предизвика остра реакция от посланици на 11 държави в България, комисарят по човешки права на Съвета на Европа, "Амнести Интернешънъл" и други.

Политическите партии у нас пък като цяло игнорираха инцидента, някои пуснаха вяли прессъобщения, в които дори избягват да определят атаката като хомофобска.