Най-големите купувачи на гласове се намират в служебния кабинет: Рашков дава по 650 лева бонуси на полицаите, Комитова раздава гъши дроб и италианско вино в кошници на служителите на своето министерство, Минеков два пъти раздава бонуси в Министерството на културата - това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов на пресконференция в централата на партията. 

"Затова ли теглят дълг?", попита той.

Служебният кабинет и вътрешният министър демонстрират арогантност и несправяне със задължението да организират избори, което им е единственото задължение, твърди още Митов. Той заяви, че Рашков в рамките на една страничка отговаря на ЦИК каква проверка е направил за откритите допълнителни машини - с компилация на различни факти. 

"Няма нито един сериен номер на машина, не е ясно какво са проверявали. Иначе Рашков тормози хора из страната, говори небивалици, фантазии, халюцинации. До всяка една от нашите шатри има патрулка. Следи хората от ГЕРБ", каза Митов. 

Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръчва правителството да се въздържа от изявления, които могат да се интерпретират в полза на една партия или кандидат. Това се нарушава системно и ежечасно от служебния кабинет и по-специално от г-н Рашков, допълни още Даниел Митов, който бе външен министър във второто правителство на Бойко Борисов.

Другият заместник-шеф на партията - Томислав Дончев, призова да се публикуват серийните номера на машините, които ще участват в изборния процес, както и на машините, които не би трябвало да участват, но се намират в страната. Да се публикуват и транспортните планове, за да е ясно коя машина къде пътува, поиска той.

Секретарят на ГЕРБ Цветомир Паунов пък обяви, че днес партията ще внесе жалба в Централната избирателна комисия с четири предложения:

- Разписките от машините да се броят на 100 процента;
- Разписките да се поставят в две отделни кутии за двата вида избори;
- Видеонаблюдение при отчитане на изборните резултати;
- Осигуряване на наблюдатели ИТ-специалисти във всяка секция, които да следят дали машините са сертифицирани, дали софтуерът е утвърден. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ