"Демократична България" ще е първата партия, с която "Продължаваме промяната" ще говори за бъдещо управление. Това каза Кирил Петков в първия си коментар след вота. Самият той ще е кандидат за премиер. Петков заяви, че целта е да има правителство за цял мандат.

"Ще бъдем много диалогични. С "Демократична България" със сигурност ще работим заедно. Ще говорим с всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС. Коалиция се постига с преговори, не очакваме те да бъдат лесни. Целите са много близки с "Демократична България" - работеща правосъдна система, силна антикорупционна агенция, нулева корупция", каза Петков.

И допълни:

"На България ѝ трябва редовно правителство. Но не с компромиси на база неработеща съдебна система или оставаща корупция".

Петков заяви, че той ще е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" и формацията ще има кандидати за всички позиции в правителството. Тези кандидатури обаче ще бъдат обсъдени с бъдещите коалиционни партньори и няма да са окончателни.

Асен Василев заяви:

"Не разглеждаме вариант за нови избори. Българските избиратели свършиха тяхната работа, сега ние трябва да свършим нашата".

Петков отклони всички въпроси, свързани с имена на бъдещи министри.

"Ясна нужда от нов път, поемаме тази отоворност, ще работим от сутрин до вечер промяната да продължи", заяви той.

Малко преди това Кирил Петков и Асен Василев призоваха избирателите да гласуват в последния час от изборния ден.

"Изглежда, че ще бъдем първа политическа сила. Има още един час. Не бива да го изпускаме. Всеки от нас, както може, трябва да отива да гласува.  Да се обади на баба си, на леля си, на чичо си, на който се сети. Сега е моментът да покажем, че България е тръгнала по пътя на промяната и няма връщане назад", каза Петков.

Асен Василев призова хората, които са все още по опашки пред секциите, да изчакат реда си.

"Българите в чужбина, разчитаме на вас", заяви той.

Това е втори случай на агитация в рамките на изборния ден от страна на Кирил Петков, което е забранено от Изборния кодекс. По-рано днес той обяви номера на партията си и кандидата за президент, когото е подкрепил, след като гласува. По-късно Централната избирателна комисия обяви, че Петков е извършил нарушение и ще му бъде съставено наказателно постановление.