България падна тежко от Швейцария с 0:4 в последната си квалификация за Световното през 2022 г., играна в Люцерн. Така за нашите всичко завърши както и започна - с поражение от "часовникарите". На 25 март загубихме от съперника с 1:3 в София, като трите гола паднаха до 13-ата мин. Сега погромът дойде след почивката.

Швейцария спечели група С с 18 точки и директно се класира на Мондиала в Катар, а европейският шампион Италия ще играе баражи догодина. "Адзурите" не успяха да спечелят като гости на Северна Ирландия - 0:0, и останаха с 16 т. Третото място е за островитяните - 9 т. България е четвърта с 8.

Първото полувреме премина при подчертано превъзходство на домакините. Те атакуваха непрекъснато и играта беше почти само в половината на нашия отбор. Той разчиташе на спорадични контраатаки. Но в завършващата си фаза атаките на швейцарските не създадоха сериозна опасност пред вратата на Иван Караджов. Поне преди края на полувремето, когато натискът се усили.

Марио Гавранович остана непокрит в наказателното поле и отправи силен удар, който Караджов спаси в 24-ата минута. Минута по-късно българският вратар отрази удар  на Рубен Варгас. В 45-а минута гредата спаси Караджов след техничен удар на Ноа Окафор, прицелен в далечния ъгъл. Това беше и най-сериозната опасност за нашия съперник през първото полувреме.

Много активен бе Варгас - неуморим по целия фронт на атаката и отправил няколко удара.

В началото на второто полувреме - в 48-ата минута, дойде пробивът за швейцарците с гол на Окафор с глава от близко разстояние след подаване на Джердан Шакири. Непрекъснатият натиск на домакините продължи.

Две минути по-късно грешка на Момчил Цветанов позволи на Шакири да се вклини непокрит в наказателното ни поле, но Караджов спаси без затруднение удара му. В 55-ата минута удар, пак на Шакири, срещна гредата. Тимът на Ясен Петров за кратко изнесе топката напред, но стигна само до един свободен удар, изпълнен лошо от Кирил Десподов.

Две минути по-късно резултатът стана 2:0 - Варгас увенча силната си игра. Швейцария гонеше голова разлика и не спираше. Както и в контролата с Украйна преди дни, засади помогнаха на нашите - голове на Гавранович и Седрик Итен не бяха зачетени след разглеждане на ВАР.

В 71-ата все пак стана 3:0 - точен бе Итер. В същото време България не правеше нищо в атака. Швейцарците понамалиха оборотите, но продължиха да търсят голове. Шакири не успя да се разпише, но това направи Ремо Фройлер във втората минута на добавеното време.

Селекционерът на швейцарците Мурат Якин.

 

Малко след това стадионът в Люцерн изригна още веднъж - заради новината за нулевото равенство в Белфаст.

Швейцария празнува, а България изпрати още едно злополучно представяне в квалификации.

В същото време Италия разочарова на терена на Северна Ирландия - фаворитът бе близо и до загуба, домакините пропуснаха две 100-процентови възможности, веднъж топката бе чистена от голлинията на вратата на "адзурите".

Италианците пропиляха шанса да решат всичко преди дни, когато Жоржиньо би в аут дузпа при 1:1 срещу Швейцария.