Ако научим как някои хора не се заразяват с COVID-19, въпреки че очевидно са имали близък и продължителен контакт с вируса, това може да доведе до по-добри ваксини, твърдят изследователи, цитирани от Би Би Си.

Екип от Лондонския университетски колеж обяви, че изследвани от тях здравни служители са имали определена степен на имунитет срещу коронавируса още преди началото на пандемията. Според учените това се дължи на факта, че телата им са развили имунитет при досега с вируси, които са близки до COVID-19. По-безобидните коронавируси са голям процент от т.нар. сезонни вируси в някои държави.

Своеобразното копиране на тази защита може да направи ваксините още по-ефективни, смята екипът.

Учените наблюдавали болничен персонал по време на първата вълна на пандемията, като редовно взимали кръвни проби. Въпреки че постоянно са били поставени в среда с висок риск от заразяване, някои от изследваните така и не са се разболели с COVID-19. Резултатите, публикувани в списание Nature, показват, че някои хора просто не са се заразили с вируса.

Около 10 на сто от тестваните имали признаци на излагане на COVID-19, но никога не проявили симптоми, не дали положителен тест и не развили антитела за борба с коронавируса. Смята се, че имунната им система е успяла да се оттърве от вируса, преди той да успее да се захване – в медицината това е познато като "абортивна инфекция".

Кръвните проби показаха, че тези хора имат още отпреди пандемията защитни Т-клетки, които разпознават и убиват клетки, заразени с COVID.

Д-р Лео Суодлинг, един от изследователите, обяви, че имунната система на тези хора е "подготвена" да се бори с новата болест.

Тези Т-клетки успяват да забележат различна част от вируса от тази, която повечето от настоящите ваксини обучават имунната система да открие.

Ваксините до голяма степен са насочени към шиповия протеин, който покрива външната повърхност на COVID-19. Въпреки това, тези редки Т-клетки успяват да погледнат вътре във вируса и да открият протеините, които са му необходими, за да се репликира.

"Здравните служители, които са успели да овладеят вируса, преди да бъде открит, е по-вероятно да имат тези Т-клетки, които разпознават вътрешния му състав преди началото на пандемията", добави д-р Суодлинг.

Тези вътрешни протеини са много сходни във всички видове коронавирус, включително тези, които са широко разпространени и причиняват симптоми на обикновена настинка.

Това означава, че атакуването на тези протеини с ваксина може да даде известна защита срещу всички коронавируси и нови варианти на COVID.

Екипът заяви, че настоящите ваксини вършат отлична работа за предотвратяване на тежко протичане на заболяването и смърт, но не са толкова добри в предотвратяването на разболяването от COVID-19.

"Мисля, че всички можем да видим, че могат да се справят по-добре", обяви професор Мала Майни. "Това, което се надяваме да видим, като използваме тези Т-клетки, е, че те могат да бъдат в състояние да предпазят от както от инфектиране, така и от болести, и се надяваме, че ще бъдат по-добри в разпознаването на нови варианти, когато възникват."

Макар че мнозина са боледували от коронавирус от по-лекия тип - настинка, не всеки се е сдобил с правилния вид защитни Т-клетки. Възможно е здравните служители да са по-често изложени на вирусите покрай работата си и затова някои от тях са развили имунитет.

"Прозренията от това проучване могат да бъдат от решаващо значение при проектирането на различен тип ваксина", оповести д-р Александър Едуардс от Университета на Рединг. "Надяваме се, че това проучване ще доведе до напредък в разработването на ваксини, тъй като имаме нужда от всички видове ваксини, които можем да получим."