Върховният административен съд потвърди нищожността на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy. 

Върховните магистрати са приели изцяло изводите на Бургаския административен съд, че в нарушение на Закона за устройство на територията, инвестиционните проекти, въз основа на които е разрешението за строеж, са издадени на „ГБС-Турс“ ЕАД, а не на титуляра  „Алепу Вилидж“ АД.

Делото беше образувано по искане на държавното обвинение, което миналия юни започна проверки заради общественото недоволство, че на плажа в защитената местност се строи хотел. Тогава инвеститорите обясниха, че става дума не за хотел, а за подпорна стена.

Регионалната инспекция по околната среда в Бургас е разрешила през 2017 г. строителство на курортен комплекс край Алепу.

Документът е от 2017 г. и е подписан от тогавашната директорка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас инж. Таня Манолова. В решението, с което се дава разрешение за строителството в защитената зона „Ропотамо“, се посочва, че инвестиционното предложение предвижда изграждане на курортни комплекси „Алепу Вилидж“ и „Алепу-Бриз Вилидж“ с обща площ 20 858 кв. м.

Строителството на Шофьорския плаж на юг от Созопол започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

Въпреки това институциите твърдяха в началото, че се изгражда само подпорна стена. През юни 2020 г. беше направена проверка от регионалната дирекция за строителен контрол, при която началникът ѝ заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

По-късно инвеститорът "ГБС Турс" представи проекта за „Алепу Вилидж“, от който стана ясно, че над съществуващата конструкция ще се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има апартаменти, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“.

Днес новият инвеститор на проекта - бизнесменът от Приморско Стоян Василев заяви, че ще заведе иск срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.