„Огледай се... ти си в КЛОПКА. Няма врати, няма прозорци, няма измъкване. Погледът ти трескаво обхожда всичко наоколо, търсейки нещо, с което да избягаш....“

За мнозина тези страховити изречения навяват спомени за кошмар от детството, филм на ужасите или претъпкан влак в метрото след края на мач на българския национален отбор по футбол.

Но все по-нарастващ брой българи без особени колебания ще познаят, че става въпрос за сюжет на ескейп стая.

Ескейп стаите представляват отборни игри в специално проектирани помещения с тематичен реквизит. Участниците (винаги в множествено число) са заключвани в мистериозно пространство и разполагат с ограничен период от време, за да разрешат поредица от „загадки“, за да успеят да излязат от стаята и така да спечелят.

Няма рамки за сюжета на ескейп стаите – може да се намирате на космически кораб, да извършвате обир на банка, да търсите пиратско съкровище, да бягате от опасни убийци, да пътувате във времето и много други.

 „Общата идея е забавлението – хората се откъсват от реалността за един час и се забавляват с приятелите си“.

Това ни разказва Калоян, който заедно със съпругата си Вера е собственик на Hour Escape For Kids – център за ескейп стаи, под чиято шипка има създадени две: „Клопката“ и „Имало едно време“.

Всъщност, цитатът, с който започна този текст, е своеобразен пролог към първата им ескейп стая „Клопката“ – отворила врати през юни 2015 г.

В началото бе… бягството от „клопката“ на корпоративния свят

Идеята за Hour Escape For Kids се заражда пред декември 2014 г.

„С Вера решихме, че искаме да спрем с корпоративната сериозна работа, да започнем нещо свое. Нещо, което да носи емоция, радост и положителни чувства“.

„Клопката“ се появява половин година по-късно след дълги месеци, прекарани в търсене на подходящото помещение, работа по сценарий и загадки и накрая -  строеж.

Предмети от "Клопката"

"Нямахме абсолютно никаква представа как се създават реквизити. Минахме през всякакви възможни майстори, мебелисти, инженери. Когато мебелистите чуеха, че ни трябва определен шкаф, например – с две двойни дъна, да се отваря по определен начин, казваха: "Ние това няма как да го направим".

По-голямата „майсторлъшка“ работа върши именно Калоян. Затова „Клопката“ отваря цели 6 месеца, след като се оформя като идея.

През декември 2014 г. в столицата съществува само една ескейп стая. В седмицата на премиерата на „Клопката“ отварят врати още три.

„През първата година от нашето съществуване в София изникнаха близо 100 стаи. Сега са около 20“.

Всъщност Hour Escape For Kids е една от най-старите просъществували и до днес ескейп стаи в България.

Защо стаите на Hour Escape For Kids са предимно за деца 

В началото „Клопката“ е предназначена само за възрастни. Калоян и Вера отказвали да приемат деца с малки изключения.

„Единствено от време на време се съгласявахме да направим компромис, но отново с условности – трябваше да са с родители. Ескейп стаите по начало са забавление за възрастни. Може да има неща в помещенията, които се намират на високо място, някои неща пък изискват повече сръчност или логика. Децата не могат да се съсредоточават, те са по-първични, емоционални и нетърпеливи. Бяхме с нагласата, че това е забавление за възрастни. Понякога пускахме деца, но задължително с придружители“, обяснява Калоян.

Това се променя през 2018 г.

„В един момент забелязахме, че децата, които участват, дори да не са схванали какво точно се е случило, винаги излизат много доволни. Тази чиста детска емоция отсъства у възрастните. Дете да ти каже, че това му е бил най-якият рожден ден, най-великото преживяване – трудно може да чуеш такова нещо от възрастен. Нашите клиенти са родители на деца на 10-13 години, които искат да организират запомнящ се рожден ден на детето си без да губят излишно време в организацията му. Те предпочитат забавлението да е нещо повече от ходене на кино, стрелба с лазери или обичайните игри по детски клубове“.

Затова „Клопката“ се променя и вече има две версии – за възрастни и за деца.

„Версията за възрастни е малко по-страшна, има доста повече емоция и адреналин – някои неща се отварят неочаквано със звук и светлина. Във версията за деца тези неща са малко по-обрани“.

Заключен сандък в "Клопката"

В Клопката децата влизат в ролята на заложници и за 1 час трябва да намерят как и откъде да се измъкнат.

„Загадките разчитат на координация, работа в екип, комуникация между децата – да дават различни идеи“.

Преди около 3 години Hour Escape For Kids създава втората си ескейп стая – „Имало едно време“, която пък е изцяло предназначена за деца между 10 и 13-годишна възраст.

Предмети от "Имало едно време"

„Имало едно време“ е вдъхновена от „Хари Потър“. Тя е на магическа тематика – децата влизат в леговището на злия Абрахам и трябва да намерят и унищожат философския камък, за да спасят света. В нея има много „магии“ – създадени чрез химически опити и „трикове“ в електрониката. Тя е много подходяща за фенове на магически истории“.

Всъщност, повишеният интерес към „Имало едно време“ води до преустройството на „Клопката“ и създаването на версия за деца.

Може би се чудите защо в стаите на Hour Escape For Kids се допускат само и единствено за деца във възрастовата група от 10 до 13-годишна възраст. Но това има напълно логично обяснение.

„По-малките деца предпочитат по-активни игри – с много гонене и скачане. Не могат да четат достатъчно добре и бързо, за да вникнат в случващото се. По-големите пък вече са тийнейджъри имат различни интереси – предпочитат да седнат някъде и да си говорят. Между 10 и 13 са на перфектната възраст – достатъчно големи са, за да са самостоятелни, да решават загадките, да правят логически връзки и да комуникират, но все още са деца и нямат предразсъдъците на по-големите. В момента в тази възрастова група са 95 процента от клиентите ни. Много рядко правим компромис за дете, което например става на 9“.

В дългата си история Hour Escape For Kids е получавала само максималната оценка от 5 звезди от своите клиенти.

Отзиви на деца в Книгата за гости на Hour Escape For Kids
На сайта на Hour Escape For Kids може да разгледате снимки от детски рождени дни

С едно изключение.

„Родител на 7-годишно дете ни постави 1 звезда и изрази недоволство, че загадките и сюжетът не са подходящи за детето му, като настоя, че това не е изрично уточнено. Всъщност, на сайта ни е посочено на няколко места, че ескейп стаите ни са за деца между 10 и 13-годишна възраст и при всеки разговор с родител изрично го подчертаваме“.

Предвидимите резултати не са плод на случайността

Калоян не намира големи недостатъци на работата си. Но тя определено не е за всеки – изисква се пълна отдаденост.

„Все пак някой идва да си празнува рождения ден на детето при теб. Не може да си позволиш да импровизираш, да си несигурен какво точно ще се случи. Не може да кажеш на човек, който си е резервирал отпреди месец рождения ден: „Днес няма аниматор, който да се погрижи за детето ти“. Предишната ми работа в колцентър ме научи, че за да имаш предвидим резултат, не трябва да оставаш неща на случайността. При нас всичко е структурирано, всяка стъпка е описана. Имаме папка „Помощник“, която колегите ми гледат, ако не знаят какво точно трябва да направят.

В момента Hour Escape For Kids търси двама аниматори, които да се присъединят към екипа.

„Ние сме много взискателни, точно защото не търсим хора, които идват и отброяват минутите на часовника. Искаме колегите ни да се раздават до последно“.

Коронавирусът оказва неблагоприятно въздействие върху Hour Escape For Kids, най-вече заради породената несигурност.

„Не знаеш какво ще се случи утре. Дали няма да затворят всичко, какви мерки ще бъдат въведени. Клиентите ни звънят от днес за вдругиден, за да организират рожден ден. Преди пандемията резервации се правиха от месец напред. Сега е много динамично“.

За бъдещето. И каква е „Формулата за незабравим рожден ден“

Калоян възнамерява да превърне дотук създаденото във франчайз.

„Ескейп стаите са все още нови в България и имат много потенциал – става въпрос за преживяване, което мнозина не са изпитвали и което може да остави трайни спомени у тях. Много от клиентите ни идват повече от веднъж и харесват това, с което се занимаваме. Смятаме, че е редно да го предложим и в други градове“.

За финал Калоян ни представя и „Формулата за незабравим рожден ден“, която се състои от три елемента.

На първо място са ескейп стаите.

„Те са специално за деца на 10-13 години. За да може предизвикателствата, атмосферата и декорите на двете ни Ескейп стаи да носят максимално много емоции и забавление на деца на тази възраст, сме ги тествали и подобрявали многократно“.

Вторият елемент е екипът – аниматорите, които се грижат за децата. Това са Вера, Тони и Ива.

„Макар и млади на възраст, те са изключително зрели и отговорни. Държим колегите ни истински да обичат да работят с деца, да са енергични, усмихнати и позитивни“.

На трето място са изненадите.  

„Изненадите, които обичаме да правим за децата и родителите, са третия фактор от нашата "Формула за незабравим рожден ден". Те са неочаквани, емоционални и създаващи спомени. Но какви точно са - това е тайна, разбира се“.

Вера и Калоян

---

Този материал е създаден по проекта „Малък бизнес, голям успех“ на Клуб Z. Ако имате интересни идеи за предприемчиви собственици, развиващи малък и среден бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл clubz@clubz.bg (в Subject/Тема напишете „Малък бизнес, голям успех“).