Говорителят и на първото, и на второто служебно правителство - Антон Кутев, е подал оставка от поста.

Това обяви самият той в профила си във фейсбук.

Причината - нападките от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, че служебният кабинет й иска оставката, след като самият Кутев, член на левицата, направи това след краха на левицата на вота.

"Уважаеми приятели,

Във връзка с преднамерено предизвикани предизборни спекулации и воден от нежеланието си да въвличам служебното правителство в излишно напрежение ви уведомявам, че днес депозирах оставката си като говорител на правителството пред премиера Стефан Янев", написа кратко съобщение гласът на "Дондуков" 1.

"От вчера една група в БСП ми иска оставката, тя не ме впечатлява, защото тези хора го правят от пет години. Други звънят и пишат и казват да не се подава оставката. На тях благодаря. Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не го прави пред Висшия съвет, а публично. Абсолютна изненада е, че инициативният комитет на президента Радев ми иска оставката. На тези две структури предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет си има достатъчно кризи, а инициативният комитет да си гледа балотажа - да не се занимават с партийно инженерство", заяви вчера Корнелия Нинова, обявявайки оставката си.

На това Кутев отговори (вчера) с това, че искането за отстраняването налидерката "беше направено от мен на личната ми фейсбук страница (която е различна от официалната) и не обвързва правителството на България, което в нито един момент не се е занимавало с нейната особа. Още по-малко пък засяга президента на България, с когото искането ми не е било съгласувано".

"Искането за отстраняването на Нинова от поста и на председател на БСП беше направено в качеството ми на член на БСП от повече от две десетилетия, в това число над 15 години член на Националния съвет на партията, какъвто съм и сега", посочи още той.