Сдружението на заведенията в България и Българската асоциацията на заведенията - двете най-гласовите браншови организации в страната, искат изработването на нови компенсации за сектора, които да важат със задна дата - от въвеждането на т.нар. "зелен сертификат".

Това обявиха вчера от сдруженията в нарочно писмо до медиите, а днес темата бе продължена от техен представител - Емил Коларов, в ефира на Нова телевизия. 

Припомняме, че след въвеждането на сертификата заведенията твърдят, че имат над 80% спад в оборотите и че клиентите просто не влизат в техните обекти. Днес Коларов продължи атаката към служебното правителство, твърдейки, че в продължение на две години преговарянето с всички правителства било "мъка", но най-трудно се случвали нещата именно с кабинета "Янев."

"От него категорично нямаме никаква помощ. Отрязоха се всички програми, които бяхме постигнали с предишното правителство, както и компенсациите и помощите за персонала", обясни Коларов, макар и 60/40 и "Запази ме" да са действащи и в момента антикризисни мерки. 

Проблемът обаче бил, че увеличеният праг за достъп до програмата 60/40 - регистриран спад с 40% на оборота, било невъзможно за изпълнение, защото това означавало реално да си фалирал. 

"Искаме ако има условия, които ще важат за нашия бранш, те да важат за всички браншове, за да не сме дискриминирани и за да постигнем ефект. Не искаме задължително ваксиниране, това е решение на всеки човек. Правилата трябва да са за всички", продължи ресторантьорът. 

В писмото си от вчера пък сдруженията отново наричат мерките "геноцид" над малкия и среден бизнес. Оттам припомнят и че политиците щели да се сетят за тях, когато дойде моментът да се прави бюджет и ще се наложи да се търсят постъпления в хазната. 

Интересното е, че в писмото си от БАЗ и СЗБ твърдят, че вече нямат достъп до кредити от Българската банка за развитие, което е необяснимо. Единствената структурна промяна там е, че вече има таван за кредитите до 5 млн. лв., което не би трябвало да е пречка. Не е известно и преди промените ресторатньорският бранш да се е възползвал кой знае колко от кредитите на тази банка. 

Ресторантьорите продължават да настояват зеленият сертификат да важи и за държавната и общинските администрации, където "има огромна концентрация на хора".

"И да важи само, когато страната е в "тъмночервена зона", от която очевидно започваме да излизаме, съдейки по последните официални данни. Темата за безплатните тестове някак излезе от публичното пространство, а не бива – те дават право на избор и помагат за свободното движение на здравите хора", пишат още те. 

Освен компенсациите, от там очакват и планове за справяне с инфлацията и високите цени на тока. 

"Уважаеми госпожи и господа, от които зависи настоящето и бъдещето на България, не подхождаме с предубеждение и вярваме, че обещанията, които чухме по време на предизборната кампания, ще се превърнат в дела, с които да ни помогнете да оцелеем. 
Не ни разочаровайте, защото убиете ли нас, повличате цялата икономика!", завършва поредното кърваво писмо на браншовиците.