Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг за организацията на вота.

Рашков заяви, че турски медии са отправяли призиви за масово участие в изборите, в които има за пръв път канидат за президент турчин и са агитирали за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. А изселниците са били призовавани да отправят "силен глас от прародината".

Рашков припомни, че в Измир в една секция са гласували 1500 души. Според него това обективно е невъзможно.

Според медийни публикации в Турция и управляващите, и опозицията са съдействали за гласуването на изселниците там. ДПС получи над 80 хил. гласа от южната ни съседка.

 
Рашков заяви, че отново най-много разследвания за корпоративен вот са свързани с ГЕРБ, която той нарече "асфалтовата партия" и ДПС.
 
По време на изявлението му бе пуснат клип, разпространяван в интернет от купуване на гласове за ГЕРБ.
 
"Има много сериозни резултати от действията на МВР. Във връзка с машините за гласуване имаше спекулации, внушения, дни наред. Цели екипи от една партия пред тв екрани говорят откровено лъжи в ефира. Първият тур мина безпроблемно", каза Рашков.

Той заяви, че въпросът с купуването на места в парламента не е решен.

Рашков съобщи, че на първия тур има рекорд на установените случаи, по които са налице данни за започване на досъдебно производство за престъпление против политическите права на гражданите.

Образуваните дела за купуване на гласове са 122, при 91 на предишните парламентарни избори. Министърът подчерта, че най-често това са действия в полза на ДПС и ГЕРБ. Рашков посочи, че има и доказателства, че двете партии си "партнират под повърхността, включително и с гласове". В Плевен имало вече и условна присъда от 10 месеца за купуване на гласове.

"Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. По същност тя не се различава от която и да е друга престъпност", каза Рашков. 

За нарушаване на изборното законодателство са задържани 144 човека, каза директорът на националната полиция Станимир Станев. В рамките на започната акция са проверени над 4500 рискови места, за които има сигнали за купен вот.

Полицията е проверили над 8000 човека, над 2000 фирми за кредити и заложни къщи, както и над 700 местни лидери. Униформените са проверили също над 1400 фирми по линия на корпоративния вот.

За нарушаване на изборното законодателство са съставени 4753 предупредителни протокола. В рамките на акцията са започнали 122 досъдебни производства, каза Станев.