Приповдигнатите и оптимистични коментари в Република Северна Македония по повод готвеното назначение на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" за министър на външните работи бързо бяха заменени от разочарование, след като той заяви, че не е реалистично страната да бъде пусната да започне преговори за членство в Европейския съюз до края на годината.

Пред БТВ радио Лорер заяви, че 14 декември, когато ще се проведе последната за годината среща на върха на Европейския съюз, е нереалистично кратък срок за постигане на цялостно споразумение.

“Ние очевидно в нашия отбор имаме някакви идеи за позиции, но всичко това предстои да се финализира в резултат на коалиционните преговори, които предстоят в близките седмици. Коментари от Република Северна Македония, които коментират наши предишни изказвания, не би трябвало да повлияят на решенията у нас.”

Това бе коментарът на Даниел Лорер за възторженото изявление на главния преговорящ с България от РСМ Владо Бучковски, че Лорер ще е външен министър и с него ще се намери решение на българското вето, както и на коментарите на политици и анализатори у нас, че е абсурд Скопие да определя кой ще е дипломат №1 у нас.

Пред бТВ радио Лорер не отрече, че е обсъждан за поста външен министър и заяви, че историческата комисия между двете държави не може да е единственият фактор, който да определя политиката ни.

“До момента ние считаме, че работата на историческата комисия не предлага напредък и двете страни се чувстват неудовлетворени от това, което се случва и трябва да намерим нова формула. Нейната функция трябва да бъде подпомагаща, но не и единствена в този процес. Спорът е дълбок и ние знаем, че на Балканите нашите народи са обвързани от много дълга история. Тези дискусии трябва да извървят своя път. Това се случва между всички междусъседски народи на Балканите и няма начин това да е единствения път за разговори между нас и тях”, каза Даниел Лорер.

Македония явно ще почака още за старт на преговорите, коментират с неудоволствие медиите край Вардара интервюто на политика от "Продължаваме промяната". 

Македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров заяви, че фокусът на правителството на Зоран Заев е началото на преговорите да се даде на декемврийския Европейски съвет, но се застрахова, че заради краткия срок това може да стане и през януари. Засега няма сигнали от служебното българско правителство за промяната на позицията, която допълнително се втвърди след непремерените изказвания на Димитров, че неговата страна не оказва никакъв натиск върху македонските граждани с българско самосъзнание. 

Същевременно бяха публично обявени редица случаи, при които българи от РСМ изпитват трудности да декларират произхода си по време на държавното преброяване, а някои от тях бяха и разпитвани от служители на службите.

Няма данни и за спиране на антибългарската кампания на управляващия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), който дори обвини спечелилата изборите в Скопие кандидатка на опозицията, че има български паспорт като аргумент защо трябва да се гласува срещу нея.

Дипломати: Позицията на София - без промяна

България ще потвърди досегашната си позиция към РСМ на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел на 23 ноември, научи Клуб Z от дипломатически източници.

В програмата на Съвета е записано, че ще се обсъжда разширяването на ЕС. Това е пореден опит на словенското председателство и някои страни членки да ни окажат натиск. България обаче дори няма да изпрати човек от София. И това е знак, че София засега няма намерение да променя позицията си за условията, при които ще се съгласи за започване на междуправителствената конференция със Скопие. На заседанието ще ни представлява нашият посланик в ЕС Румен Александров.