След множеството сигнали, идващи от Турция за това как протече там вотът миналата неделя, заради което днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обвини южната ни съседка, че се меси във вътрешните ни работи, от Министерство на външните работи предупредиха Анкара.

От МВнР изпратиха съобщение, от което става ясно, че днес е била проведена среща между постоянния секретар на ведомството Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок, "във връзка с произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители на 14 ноември 2021 г., включително предстоящия втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г.".

"На турската страна бе привлечено вниманието за случаи на ангажиране на официални лица, турски политически лидери, изселнически организации и медии с предизборна агитация и призиви в Република Турция за гласуване в полза на политическа партия у нас.

Българската страна изрази очакване турските институции и официални лица категорично да се въздържат от пропагандни действия и политически послания, имащи отношение към изборния процес в България, по време на предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на България на 21 ноември 2021 г.", посочват от МВнР.

Както Клуб Z писа, множество медии заснеха как протича вотът в Турция миналата неделя, като видимо членовете на секционните комисии нарушаваха решенията на ЦИК и помагаха на избирателите да гласуват, често гласувахки даже вместо тях. Отделно, избиратели се оплакаха, че са получили SMS и Viber съобщения с призив на турски да гласуват за ДПС, а към съобщенията е било прикачена и снимка на лидера Мустафа Карадайъ.

Отделно, за вота тази неделя, се разпространяваха призиви на партията да се гласува за двойката Герджиков-Митева, които обаче бяха изтрити днес от фейсбук страницата на Движението за Истанбул.