Русия беше централна тема в българския президентски дебат, но той е далече от важна тема за руските медии, показва техен бегъл преглед тази сутрин.

Дискусията между Румен Радев и Анастас Герджиков е заслужила кратки дописки само в информационните агенции ТАСС и РИА Новости, но от големите вестници внимание ѝ е обърнал само „Известия“.

И трите медии са извели в заглавие репликата на Радев, че Русия не може да бъде враг на България. ТАСС извежда в отделно заглавие и призива му за демилитаризация на Черно море, който намира място и в информацията на РИА Новости.

"Русия не може да бъде модел за нашето развитие, но Русия не може да бъде и наш враг, най-малко защото в паметта на нашите граждани тя е  освободителка на нашия народ". Това е цитатът на Радев, намерил място във всички цитирани медии.

ТАСС цитира и Герджиков, че страната ни трябва да поддържа прагматични отношения с Русия и заявлението му, че Крим е украински. Руската държавна агенция обръща внимание и на думите му, че ако проблемите с Крим бъдат решени, санкциите, наложени на Русия трябва да се вдигнат, но „ако противоречията останат, то ние трябва да подкрепим продължаването на санкциите, защото европейските ценности трябва да бъдат приоритет“.

Украинският вестник „Украинская  правда" днес пише:

„Българският президент Румен Радев, който иска да бъде преизбран за втори мандат, смята Крим за руска територия и заявява неефективността на антируските санкции на ЕС".

Изданието отбелязва, че Радев е казал това на дебат в четвъртък с основния си опонент за президентския пост Анастас Герджиков. Същият акцент поставят и в. "Европейская правда" и емисията на Радио „Свободна Европа“ на украински. 

„По време на дебата Герджиков нарече Крим украинска територия, независимо кой флаг се вее над нея. Той каза, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат отменени, докато не бъдат решени въпросите за Крим и правата на човека в Русия", отбелязват още „Украинская правда“ и "Европейская правда“.

Украинската информационна агенция УНИАН също отбелязва, че „президентът на България назова Крим „руски“, като се позовава на българската служба на Радио „Свободна Европа“.