Двамата кандидати за президент Румен Радев и Анастас Герждиков са на различни мнения за това чий е полуостров Крим в момента. Това стана ясно от дебата по БНТ между тях. Припомняме - това е украинска територия, окупирана от Руската федерация.

"Крим в момента е руски, какъв да е?", каза Радев.

"Крим е украински, няма значение какъв флаг се вее над него", отсече Герджиков.

Това е и официалната позиция на Европейския съюз.

По отношение на Русия Румен Радев призова за диалог на ниво ЕС и че санкциите срещу Москва не дават резултат:

"Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не е и враг, най-малкото защото в паметта на българите тя е освободител. Към Русия прибягват давещите се политици и се вкопчват в нея. Най-важното е да търсим диалог. Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, не бива да допускаме това. Диалог трябва. Санкциите заради Крим и Украйна не дават резултат, нямат ефект. Търсят се вече прагматични подходи. Германия извършва огромна инвестиция в Русия, голям завод на мерцедес. Русия е важен фактор в сигурността и борбата с тероризма."

Анастас Герджиков призова за премахване на емоциите по темата: 

"Съгласен съм, че отношенията ни трябва да са прагматични и да не се делим на русофили и русофоби. Не чух обаче отговор на темата Крим, той е украински, няма значение какъв флаг се вее над него."

И двамата приветстваха "Магнитски"

Кандидатите бяха попитани как се месят САЩ у нас и какво мислят за санкциите по закона "Магнитски". Това беше и повод и Радев, и Герджиков да изтъкнат колко е важна борбата с корупцията.

"САЩ не се месят, но отстояват своите интереси. Трябва да отстояваме националния си интерес. С "Магнитски" и "Панама пейпърс" са позор за нас, ние трябва сами да си хващаме проблемите и да си ги решаваме сами. Трябва да намерим начин сами да си решаваме проблемите с корупцията", каза Анастас Герджиков.

"Бях на среща на държавните глави от Източна Европа във формат Б9 и имахме разговор с президента Байдън. Когато всички рецитираха, че проблемите ни са с хибридните заплахи на Русия, Байдън каза нещо интересно: "Вашите проблеми са свързани с корупцията." Приветствам "Магнитски". Това беше подкана по-сериозно ЕС да погледне на тези проблеми", каза действащият президент. 

И двамата кандидати одобряват покупката на нови изтребители, но за Радев избраният модел F-16 е бил "лошият самолет", а Герджиков го репликира, че сигурно още обича съветските МиГ, както той е харесвал своя москвич преди 1989 година.

Когато бе повдигната темата за бежанците, Герджиков обвини Радев, че е насъскал хора срещу турското посолство тази вечер с фейк новини. А Радев изтъкна, че с фейк новини не се занимава.

За РСМ - единодушно "не", докато Скопие не стане добър съсед

Двамата кандидати отговаряха и на въпроси относно европейската перспектива пред Република Северна Македония, но се оказа, че по този въпрос имат пълно единодушие.

Никакво начало на преговорите за Скопие, докато не се научат да се държат като добри съседи с нас. И не е нужен референдум по въпроса, заявиха и двамата.

“Нужен е друг подход по темата, но от РСМ. Да спазват договора с България - правата на българите, спиране на говора на омразата, подобряване на транспортната свързаност. Ние сме изградили жп линията до границата, но оттатък няма нищо въпреки европейското финансиране. Съвместната историческа комисия няма цел да рови в историят и да делим някой цар - а да не допуска в училищата да се казват неща, които насъскват хората срещу българите”, каза Анастас Герджиков.

“Заявих нашата национална позиция на Европейския съвет в Любляна и се учудвам защо продължават спекулации, че ще допуснем компромис с отварянето на вратата, преди да сме получили ясни и необратими гаранции. България не може да каже “да”, преди да се прекрати нарушаването на човешките права, да се изпълнят копенхагенските критерии, преди да се спре дебългаризацията, да се изкорени езикът на омразата в учебници, държави медии и институции”, каза Румен Радев.