Крим е Украйна, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Така той отговори на молбата ни да коментира думите на президента Румен Радев, произнесени в телевизионния дебат вчера.

На въпрос на кандидат-президента Анастас Герджиков чий е Крим, Румен Радев, който се бори за втори пореден мандат, отвърна: „В момента е руски, какъв да е?“

„Европейската позиция за Крим е много ясна още от 2014 г. Оттогава тя е прилагана и потвърждавана от ЕС безброй пъти. От гледна точка на ЕС и неговите 27 страни членки Крим е Украйна. Крим е украинска територия, която е незаконно окупирана в нарушение на международното право от Русия“, каза Петер Стано.

По-рано днес украинското външно министерство привика българския посланик в Киев Костадин Коджабашев на среща, на която му е било предадено становището на официален Киев за “некоректното и неприемливо изявление на президента на Република България Румен Радев”.

“Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и остро противоречат за официалната позиция на София, която подкрепа суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признаните й граници”, се казва в изявление на МВнР на Украйна.