"По тези теми не искам въобще да говоря, знам за какво ме питате. Аз вярвам, че България е активен и силен член на ЕС и нашата ориентация е натовска".

Това заяви соченият за бъдещ премиер Кирил Петков, един от представляващите коалицията "Продължаваме промяната", която спечели парламентарните избори миналата седмица.

Петков направи този коментар малко след като упражни правото си на глас.

Преди няколко дни настоящият президент Румен Радев заяви, че Крим е руски. Това предизвика дипломатическо напрежение с Украйна и реакция от ЕС.

Според ЕС Крим е незаконно окупиран от Русия.

 
Преговорите за бъдещото правителство ще се водят от 18 екипа, съобщи Петков. Както е известно те ще се водят с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Петков каза, че в групите ще се видят общите идеи и разликите във вижданията за развитието на страната. Той допълни, че общите идеи веднага ще залегнат в бъдещата управленска програма, а тези по които има разлика, ще се обсъждат допълнително.

Петков смята, че срокът за формиране на правителство ще зависи от това колко допирните точки имат участващите в преговорите и колко различия.

Бившият външен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов коментира изказването на Петков за Крим на профила си във фейсбук:

"Г-н Кирил Петков, докато не изречете "Крим е украински", не може да гарантирате трансатлантическата и НАТО-вската ориентация на България. Нито може да претендирате да браните върховенството на правото.

Тук средно положение няма. Не се заяждам, повярвайте ми.

Идеята, че в свят подчинен на международното право, някой може да забие флаг, да струпа войски и да си присвои територия, е примитивно ехо от отминали времена".