Повече страни вървят към авторитаризъм, а броят на утвърдените демокрации, които са под заплаха, никога не е бил толкова голям, заяви Международният институт за демокрация и електорална помощ, цитиран от Ройтерс.


Според института основна вина имат популистките политики, използването на ограниченията, свързани с пандемията, за смълчаване на критиците, тенденцията страните да имитират антидемократичното поведение на други, употребата на дезинформация за разделяне на обществата.


"Повече страни от когато и да било страдат от "ерозия на демокрацията", заяви междуправителствената организация със седалище в Стокхолм.


"Броят на страните, в които има "отстъпление от демокрацията", никога не е бил толкова голям", каза тя в доклад, имайки предвид регресивното развитие в области като контрола върху управлението, съдебната независимост, медийната свобода и човешките права.

Афганистан, върху който талибаните установиха контрол през август след изтеглянето на международните войски, е най-сериозният пример тази година, а превратът в Мианма на 1 февруари беляза рухването на една крехка демокрация. Сред другите примери са Мали, където бяха извършени два преврата от 2020 г., и Тунис, където президентът разпусна парламента и прие извънредни правомощия.
Пандемията от коронавируса доведе до рязко засилване на авторитарното поведение на правителствата. Според доклада няма доказателства, че авторитарните режими по-добре са се справяли с пандемията, макар китайските държавни медии да съобщават обратното.

"Пандемията предоставя допълнителни инструменти и оправдание за репресивни методи и смълчаване на несъгласието в най-различни страни - като Беларус, Куба, Мианма, Никарагуа и Венецуела", заяви институтът.


В големи демокрации като Бразилия и САЩ президентите са поставили под съмнение валидността на изборните резултати, а Индия е станала свидетел на наказателно преследване на групи хора, критични към правителствената политика.
Унгария, Полша, Словения и Сърбия са посочени като европейските държави с най-голям упадък на демокрацията, а Турция е преживяла един от най-големите упадъци между 2010 и 2020 г.


"Всъщност 70 процента от населението по света сега живее или при недемократични режими, или в страни, където има отстъпление от демокрацията", се казва в доклада.

 

БТА