Започнаха преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Те се водят от победителите на парламентарните избори "Продължаваме промяната", а в тях участват и БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". 

Днес е първият кръг от разговорите и представителите на четирите партии ще обсъждат темите "Енергетика", Икономика", "Транспорт" и "Правосъдие". 

Преговорите ще продължат до събота, когато е и последният разговор. 

От всяка партия по тема са излъчени по трима експерти. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на „Продължаваме Промяната“ - Кирил Петков и Асен Василев.

Днешната среща се води от Кирил Петков. Тя започна с минута мълчание, заради трагедията с катастрофата, която се случи днес на магистрала "Струма". 

Срещите ще бъдат проведени като паралелни дискусии и ще бъдат предавани на живо в страницата на „Продължаваме Промяната“  във Facebook, YouTube и на сайта promeni.bg.

Преговорите започнаха с представяне на всички участници в преговорите - имена, биография, образование. Впечатление направи, че Румен Гечев от БСП не пропусна да отбележи, че е бил съветник в Харвард, където са завършили двамата лидери на "Продължаваме промяната". Мика Зайкова от ИТН пък се обяви за "бабата на България". Идеята на Петков е да се започне от предложенията на най-малката партия в преговорите - "Демократична България". 

Според регламента, всеки ще представи своите идеи по отделните теми, след което преговаряващите ще отбележат дали са съгласни с отделните точки или не. Ще се направи списък "А" - с приетите от всички предложения" и списък "Б" - с неприетите предложения, които ще продължат да се дискутират от експертите след това. 

Две отделни групи заседават едновременно по темите "Икономика" и "Енергетика". Кирил Петков води преговорите  в първата тема, а Асен Василев - втората. 

Тук може да гледате преговорите в сектор "Икономика":

 

А тук - тези в сектор "Енергетика":