БСП внесе свой проект на Закона за народната просвета. Това стана ясно от изказване на Валери Жаблянов от левицата.

Преди месец от ГЕРБ внесоха законопроект за началното и средно образование, който беше предложен още в предишно правителство, но заради предсрочното му разпускане не успяха да го приемат изцяло. От управляващата партия са направили леки поправки.

"Нашият законопроект има за основна цел да запази достиженията на българското образование, да гарантира сигурността на българските учители, да запази общата държавна политика в областта на образованието, да съхрани нашите десетилетни и столетни достижения в условията на бързо променящи се информационни технологии и комуникации", обясни Жаблянов.

Депутатът от левицата обясни, че това, което предлага БСП, ще гарантира на българските ученици, че независимо в кое училище учат, условията при които ще се образоват ще ги поставят в равни условия. От БСП предлагат въвеждане на един учебник по всеки предмет, а не няколко на различни издателства, както е в момента. Предложението беше направено още от министърът на образованието в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова.  

"Дълбоко убедени сме, че трябва да съществува връзка между квалификацията и пазара на труда. Днес чрез професионалното образование, което предлагаме сме убедени, че средните специалисти ще имат връзка с пазара на труда", заяви Жалблянов.

От ГЕРБ отправиха критики към законопроекта на левицата и го определиха като "зле преписан" от този, който внесе партията на Борисов преди месец.

"Законопроектът на БСП има една единствена цел – да саботира и блокира приемането на един от най-важните законопроекти – на образованието", контрира Милена Дамянова от ГЕРБ, председател на парламентарната образователна комисия.

"Внасянето на проекта в последната минута е, за да не се приеме новия закон за образованието. Това е един законопроект без ясни цели, в който отсъстват важни държавни образователни стандарти като този за усвояване на българския език и много други неща. Недоумение буди и факта, че видни юристи са допуснали този законопроект грубо да наруши Конституцията с един текст", коментира Дамянова.

Тя допълни, че е противоконституционен текстът, който предвижда задължително образование до 18-годишна възраст. По конституция то е задължително до 16 години.

От левицата се обявиха и против финансирането от държавата за частните училища. Социалистите не са съгласни с подготвяните промени от управляващите в Закона за училищното и предучилищното образование, в които е предвидено и отпускането на държавна финансова помощ и на частните училища у нас.

"Вредно е за българската образователна система частните училища да получават държавно финансиране", коментира Валери Жаблянов и напомни, че в момента държавните и общинските училища се финансират изключително и само от държавния бюджет.