Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет днес материали за три прекратени досъдебни производства срещу бившия кмет на Пловдив Иван Тотев.

Пред медиите той поясни, че делата са прекратени от четирима спецпрокурори преди изборите за 45-о Народно събрание.

През март тази година две от делата са прекратени едновременно. Това според Демерджиев е странно, защото през април е прекратено и третото. Така Тотев е амнистиран и влиза в изборите за НС, поясни министърът.

(Клуб Z припомня, че преди дни Демерджиев, който наследи на поста станалия ликонституционен съдия Янаки Стоилов, поиска наказания и за трима прокурори заради „Осемте джуджета”, б.р.)

Демерджиев посочи днес, че веднага щом в МП постъпи писмо от прокурорската колегия на ВСС, ще предостави всички данни по случая "Осемте джуджета". По този казус има много документи. Основният от тях е доклад на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", в който има описани редица разговори, разпореждания, част от които устни.

Има и документирани изявления на редица участници в това "неприятно явление", обясни правосъдният министър.

Демерджиев посочи, че в материалите по делото пред КС, по искане на предишния правосъден министър Янаки Стоилов, главният прокурор Иван Гешев е приложил статия със заглавие "Гешев и справедливостта", в която се посочвало, че той е "нов център на политическата власт". Става дума за делото, по което Стоилов поиска КС да се произнесе има ли право правосъдният министър да иска предсрочно прекратяване на мандата на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите дела срещу Тотев са част от тази му функция (на Гешев) и тя специфична ли е за прокуратурата.

Делата срещу Тотев са от 2016, 2018 и 2020 година. Едното досъдебно производство е за зоопарка, другото е за отклонени пари от предвидени за почистване на гробищни паркове, а третото е свързано с градския транспорт.

Клуб Z припомня, че самият Дереджиев е бивш председател на адвокатската колегия именно в Пловдив.