Има сигнал за разпродаване на имущество на Бюрото за защита, а това може да застраши живота на охраняваните свидетели, заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев пред бТВ. По думите му става дума за продажба на бронирани автомобили.

Както Клуб Z писа, една от първите работи около встъпването на Иван Гешев бе обществена поръчка за най-новото поколение "Фолксваген Туарег" за него, при положение че Сотир Цацаров ползваше същия брониран модел на фирмата, но от най-старата - първа генерация.

Демерджиев, който е отявлен "любимец" на ръководството на прокуратурата и прилежащите ѝ медии, днес коментира относно преминаването на Бюрото по защита към Министерството на правосъдието, че „прокуратурата ни съдейства в някаква степен“, „работим с бързи темпове“.

Но в момента новият стар стопанин няма контрол върху материалната база на структурата, стана ясно от думите му.

Както и при вчерашното посещение на Янаки Стоилов в Бюрото, стана ясно, че то работи без Правилник за прилагане на закона. Предстои да се създадат подзаконови нормативни актове за дейността на Бюрото по защита под ръководството на министерството, каза днес Демерджиев.

Според него предсказанието на главния прокурор Иван Гешев не се е сбъднало и няма напуснали служители, само няколко са пожелали да се прехвърлят в НСО. Съставът на структурата ще остане същият, но не може да бъде оповестен, защото е конфиденциална информация. Секретни са и данните за броя на свидетелите, които се охраняват в момента, Демерджиев обаче отбеляза, че „не са много“ (традиционно според информация на самата прокуратура, те са почти колкото пръстите на едната ръка годишно, б.р.).

Заместник-министърът на правосъдието е категоричен, че няма риск да изтече информация за защитените свидетели. По думите му министерството се справя успешно с охраната на съдиите, които според него са най-застрашени, така че ще се справи и със защитата на свидетели, а дейността на Бюрото ще се подобри, защото ще се специализира още повече.

"Историческият" статус

Любопитно е, че именно Демерджиев е човекът, който по повод прехвърлянето на Бюрото, пусна в профила си във фейсбук следния статус:

"Имам чудесни идеи - изповед, причастие, бръснене и истински задачи."

Постът му предизвика голяма отзвук.

В студиото на бТВ днес той обясни, че статусът е бил шега и не го е направил в качеството си на заместник-министър, а на частно лице. Според него постът символизира "протегната ръка" към служителите в Бюрото и "готовност да им поверим истински задачи", а той е категоричен, че няма да има съкращения в структурата.

Относно двойното гражданство на Кирил Петков

"Дали Кирил Петков има двойно гражданство, нямаме такива регистри, имаме информация само за българското му гражданство."

Така коментира Демерджиев казуса с двойното гражданство на бившия министър на икономиката. Правосъдният зам.-министър уточни, че ако към момента Петков има двойно гражданство, може да бъде изваден от списъка с кандидат-депутати за парламентарните избори.

Зимната поддръжка на пътищата

Демерджиев коментира и ситуацията с фирмите за зимно почистване на пътищата, като член на работната група за разрешаване на проблема. Според него договорите са изчерпали отдавна предмета си, защото той е ограничен със стойност.

"Надвишена е стойността многократно, в пъти! Например в един от договорите от 14 милиона е достигнал 200 милиона", каза Демерджиев.