Значително завишаване на парите за спорт от държавния бюджет, даване на възможност на всяко едно българско дете да спортува безплатно, цялостна реформа, повече стимули и квалификация за треньорите, връщане на физическото възпитание в училище...

Това са само част от приоритетите за спорта и съответното министерство на преговорите за коалиционно споразумение. 

Както и за всичко останало, те продължиха часове, а след края им дискусия имаше само за младежта. 

Участвалите в дебатите, начело с Кирил Петков от "Продължаваме промяната", си стиснаха ръцете около това, че спортът обединил всички политически сили, за развитието му идеите на почти всички се припокривали, били все едно писани от един човек или поне от една партия и т.н и т.н.

Чуха се добри предложения, но и откровени утопии, пролича непознаване на материята от някои преговарящи. И, както за всичко останало по преговорите, остана впечатлението, че ще се разпределя бюджетът на САЩ, а не на България.

Съгласувани и изброени бяха един куп стратегии. И само няколко частни случая. Като например със стадиона на ЦСКА в Борисовата градина. Той беше повдигнат от депутата от БСП Иван Ченчев и Радостин Василев от "Има такъв народ". Това не е изненада - и двамата са цесекари, Ченчев в миналото работеше като пресаташе на ЦСКА, а специалистът в спортното право Василев бе главен юрист на "червените".

Както стана ясно и в предишните седмици и дни, пречка за стартирането на изграждане на нов стадион e дълг от 3,9 милиона на ЦСКА от наеми за базите към дружеството "Сердика спортни имоти", с което уж трябва да го стопанисват. Клубът не иска да ги плаща, настоява да бъдат приспаднати, тъй като е извършил ремонтни дейности на базата в Панчарево.

Василев, спряган поне за кандидат да оглави министерството, и Ченчев призовават в бъдеще всички клубове да бъдат третирани по един и същи начин, а не на някои да се подаряват бази и стадиони от държавата, а други да плащат наеми. 

Един от лидерите на "Има такъв народ" беше сред най-активните в дебатите, той показа, че старателно се е подготвил по всички казуси, освен това има опит от дейността си в спорта.

Често си опонираше с професор Даниела Дашева от БСП, шеф на катедра в Националната спортна академия. Елитният спорт на практика бе представен от световната шампионка по художествена гимнастика Християна Тодорова ("Има такъв народ"), автомобилният пилот и инструктор Димитър Илиев ("Продължаваме промяната") и световният и европейски шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев (БСП).

Не беше подминат бившият спортен министър Красен Кралев и цялостната политика на ГЕРБ в спорта. Василев не ги спомена поименно, но няколко пъти говореше за корупция, нарушения и т.н. Коджабашев обаче го спомена. Според него, той бил отпращан и отстранен от федерацията по щанги заради това, че е от друга партия.

"Кралев и кралевщината... Дано никога повече това не се върне. Това уродливо явление дано никога повече не се върне", заяви Коджабашев.

Около какво се обединиха преговарящите?

- Повече пари за спорт. Сега бюджетът е 97 милиона лева, което е 0,08 процента. Не е възможно да стане 1 процент за кратко време, обобщи Кирил Петков, но целта е в края на мандата парите да нараснат на около 200-250 милиона лв. Това била реалистична цел.

- Цялостна реформа в спорта, като преди това се направи обективна оценка в какво състояние се намира реално. Преструктуриране, нови политики, хоризонти и т.н. Акцент върху детско-юношеския спорт. Последното винаги е било "дъвка" на всички управляващи.

- Приоритетизиране на спортовете - според успехите им и социалната значимост. Така ще се разпределят държавни средства за дадени федерации - повече, отколкото за други, ще се формират програми, политики и т.н.

- Спортът да се върне в училище - часовете по физическо седмично да станат повече - от 2,5 на 5,5 ч., но тук думата ще има и МОН. Да се ремонтират салоните и те да бъдат ползвани от спортни клубове - извън часовете по физическо. Това да стане практика и с други бази.

- Не само олимпийските шампиони и медалисти, а също и световните - по идея на Коджабашев (отхвърлена от Кралев по думите му), да получават пенсии (или нещо подобно) след края на кариерата си. От своя страна те искат да работят като треньори, учители и т.н., като се преквалифицират. Според Кирил Петков могат и да помагат чисто мотивационно в училищата, особено на проблемни деца. Той видял това в Канада.

- Предложените стратегии за спорта бяха поне пет. Водещата от тях е да се заложат успехи на най-високо ниво (Олимпийски игри) след 10-12 години. Мнозина се обединиха около тезата, че спортът е инерционна система. Заложеното сега ще даде плодове след един, два или повече олимпийски цикъла.

- Спортът да служи като превенция за децата, предпазвайки ги от вредни влияния, като зависимостта към телефоните, социалните мрежи и т.н. За целта всяко българско дете трябва да има достъп до спорта. Трябва да се спре с порочната практика родителите на подрастващите да плащат за спорт.

- Част от финансирането в спорта да се поеме от международни програми. Сега това било неразработено.

- Да се направи ревизия на дружествата, които стопанисват спортните бази. Самите бази да бъдат инспектирани и да се направи оценка кои да се ремонтират и как. Нова класификация. Да се обособят национални бази в четири краища на страната. Да се направи нов национален стадион - футболен. Ако ще бъде в София - далеч от центъра. Но някои от участвалите в дискусията допуснаха, че може да е в Пловдив или Стара Загора, например.

- Част от издръжката, управлението и развиването на спорта да се поеме от общините.

- Същевременно обаче да се завиши контролът за изразходването на държавни средства. Тепърва ще се обсъжда екзотичната идея парите за всяка федерация да се гласуват в парламента. Някои възразиха, че по този начин ще се засили лобизмът.

- Ревизия на Българския спортен тотализатор, определен като "тъмна структура" от някои преговарящи. Освен това процентът от него за спорт да бъде увеличен. Сега е 18 на сто. В спорта да влизат и отчисления от хазарта, което отвори друга тема - да се направи оценка на това доколко е било ефективно одържавяването на лотарийните игри. Не само по отношение на спорта, а въобще.

- Като за всичко останало в плановете на "Продължаваме промяната" - дигитализация на спорта. Което означава на спортистите, клубовете, спортовете, федерациите, дейностите, услугите и т.н.

- Да се направи система за възнаграждение и категоризация на треньорите, изградили шампиони на национално или международно равнище.

Това са само част от идеите. Някои получиха единодушно одобрение, други предстои да се дообсъдят, като се произнесат експерти. Предстои също така да се даде приоритет на някои стратегии, идеи и планове, за сметка на други. Според важността и хоризонта.