Бананите представляват известна опасност поради радиоактивния елемент, който съдържат, твърдят учениге от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика Чан Сяотян и Ляо Дзъ в статия за WeChat. Проучването им е цитирано от РИА Новости и "Фокус".

 

Както отбелязват изследователите, в допълнение към обичайния безвреден калий, тези плодове съдържат и неговия изотоп - калий-40, източник на
йонизиращо лъчение, което се отразява негативно на здравето. Въпреки това количеството му в плодовете се счита за малко.

"Дозата радиация, получена от ядене на един банан, е около 0,0778 микросиверта. Това е незначително. За сравнение, компютърната томография на гръдния кош е еквивалентна на 70 хиляди банана", се отбелязва в статията.

Учените периодично използват "банановия еквивалент" за измерване на радиоактивността на даден източник. Например, максимално допустимото
въздействие на атомните електроцентрали е пропорционално на консумацията на 2500 банана годишно, а смъртоносната доза ще бъде около 35 милиона банана.

Обобщавайки, експертите припомнят, че радиоактивното излъчване заобикаля човек навсякъде, особено по време на рентгенови изследвания и компютърна томография, както и при пушене.

Съдържащите се в тютюна полоний-210 и олово-210 са много по-опасни от бананите.