Вероятността сегашните ваксини за коронавирус да не действат въобще при Омикрон е много малка. Може да действат по-слабо“.

Това каза по бТВ в понеделник сутрин проф. Тодор Кантарджиев по повод новините за новия будеш безпокойство вариант на коронавируса от Южна Африка.

ЕК е подписала договор с „Пфайзер“, че ако се появи опасна мутация на вируса, производителят е готов за 100 дни да осигури адаптирана ваксина. С приближаването на Омикрон към България Кантарджиев посъветва хората, които все още не са се ваксинирали, да го направят, а тези над 65 години и със слаба имунна система да си поставят и бустерна доза.

"Омикрон беше определен като вариант, будещ безпокойство поради няколко причини. Първо, дали се разпространява по-бързо от останалите варианти; второ – дали го хващат тестовето; трето – дали е способен на имунологично бягство. Мен третата причина най-много плаши. И четвърто – да не причинява по-тежко заболяване", обясни професорът епидемиолог.

Кантарджиев беше категоричен, че българските лаборатории са подготвени "да хванат" новия вариант. 

"Мерките трябва да се затегнат. Трябва да имаме една готовност да се изследват повече хора и много важно – да се изпращат бързо материали за секвениране на съмнителни хора", добави той.

Той посъветва още: "Българинът да не се прави за безсмъртен и да се грижи повече за здравето си."

Кантарджиев споделя тезата, че е възможно този вариант да е възникнал при болен от ХИВ/СПИН пациент, който се е заразил с коронавирус.

„Ако човек е със ХИВ и приема лекарствата си, кара вируса леко, но по-продължително време“, обясни той.

Когато в болница бъде приет пациент с тежко заболяване от коронавирус, който твърди, че е ваксиниран, трябва да се изследват кръвни проби, за да се докаже дали това наистина е така, или става въпрос за фалшива ваксинация, счята професорът.

„По този начин с антителата хванахме преди четири години колеги, които не са ваксинирали деца за морбили. Нека повече нямаме такива колеги“, каза Кантарджиев.

Професорът не спести отново критиките си за управлението на коронакризата при сегашния здравен министър Стойчо Кацаров.

"Ако питате болниците и болните, не сме излезли от четвъртата вълна. Ако питате министъра, пречупили сме гръбнака на вълната и даваме медали" (Кацаров награди в петък проф. Мира Кожухарова, на чиито съвети по думите му се дължало излизането от последната вълна - бел. ред.).

"По-малко бодрячество, по-малко самохвалство", каза още Кантарджиев.

Той добави, че по време на тази вълна е имало по-малко пациенти в болница, но те са били приемани много късно и в много тежко състояние.

Бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести прогнозира, че ако има грипна вълна в България, тя е ще е в края на януари, началото на февруари 2022 г.