Международният ден на ягуара днес се оказа повод за поредния профилактичен преглед на женския ягуар Крейзи от Столичния зоопарк. Голямата котка е вече баба по критериите на своя вид - тя е на достолепната възраст от 17 години и два месеца, докато сред природата няма данни за животно от същия вид, доживяло до повече от 12 години.

Интубирана и с пълна упойка, Крейзи беше прегледана от лекари от Централната ветеринарна клиника в София. Направени са ѝ пълни кръвни изследвания и компютърна томография, а д-р Йорданова обработи рана в областта на лакътя, която безпокоеше лекарите отдавна. Сега Крейзи вече е добре, бодра и излязла от упойката. 

Преди месец и половина Крейзи беше на още по-подробен преглед. Бяха изрязани ноктите и прегледани зъбите ѝ. Наложи се да й бъде направена и кратка хирургическа интервенция на лакътя за отстраняване на абсцес. Ягуарът Крейзи беше претеглена и се оказа че теглото й е в норма - тежи 67 килограма.

Въпреки че ягуарите се срещат в природата единствено в Южна и Централна Америка, Крейзи никога не е била на друг континент. Тя си е ловчанлийка, родена през 2005 г. в тамошния зоопарк, който преди време стана лобно място на ягуара Алонсо, разстрелян при бягство от клетката си. Сега Алонсо е препариран и е изложен в природонаучния музей в Черни Осъм (който би трябвало да представя животински видове, произхождащи от Средна Стара планина), докато Крейзи все още се радва на старините си в столицата.

Въпреки напредналата си възраст, Крейзи е енергична и често си играе със своя партньор Наварино, който е две години по-млад от нея. Любимото й лакомство са сурови яйца. 

Освен Крейзи, на периодични профилактични прегледи се подлагат и лъвът Славчо, и персийският леопард Дан. Славчо също е доста възрастен, докато Дан все още е способен за размножаване, но не харесва вече две женски. Сега си има нова булка от Унгария на три години.