„Това, че вие сте разширили начина на докладване... е нещо, което ние приветстваме. По този начин можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата.

Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления.“

Това е казала европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на видеоконферентна среща днес с правосъдния министър Иван Демерджиев и част от екипа му.

Както Клуб Z писа, МП специално разшири възможността да се сезира Европрокуратурата, без да се минава през международния отдел на ВКП - който беще "монополист" на сигналите преди това.

Демерджиев, който наследи на поста новоназначения конституционен съдия Янаки Стоилов, специално е обърнал внимание, че след среща на двамата на 10 юни България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура - Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура, пишат от МП.

Кьовеши и Демерджиев са обсъдили и нуждата от евентуални промени в българското законодателство, за да се улесни работата на европрокуратурата (Клуб Z припомня, че например сега европейските делегирани прокурори, които пращаме към ЕП и които реално ще извършват у нас оперативни действия на терен, фактически са напълно кариерно зависими от главния прокурор и ВСС, тъй като остават български магистрати, б.р.).

Ето и оригиналното съобщение:

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев проведе онлайн среща с Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. На срещата присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, Митка Захарлиева, директор на дирекция "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" и Флориан Флоров от същата дирекция. Участие взеха и Милан Ярон, главен съветник и Теодора Георгиева, европейски прокурор.

„След срещата ни на 10 юни 2021 г. Министерството на правосъдието предприе действия за разширяване на кръга от органи по чл. 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура и за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления“, обясни министър Демерджиев. Той обърна внимание, че в резултат на това България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства - Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Разширен беше и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

„Вярваме, че тези действия ще засилят сътрудничеството между Европейската прокуратура с българските власти“, каза още Демерджиев.

Лаура Кьовеши оцени високо усилията на екипа на Министерството на правосъдието по поставените през юни месец въпроси.

„Това, че вие сте разширили начина на докладване по чл. 24, параграфи 1 и 2 е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата.

Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления“, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Министър Демерджиев и госпожа Кьовеши обсъдиха и необходимостта от промени в българското законодателство във връзка с работата на Европейската прокуратура.

Министерството работи активно по тези теми и има готовност да ги предостави на вниманието на 47-ото Народно събрание.