Увеличение на цената на парното и тока с над 20% от първи януари. Такава прогноза направи тази сутрин пред бТВ председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. 

Той подчерта, че скокът трябва да бъде дори още по-шокиращ - от 50%, но и че именно затова съществувала Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - за да смекчи удара върху абонатите. Припомняме, че регулатора вече работи по темата и се очаква по-леко увеличение. Такова обаче почти сигурно ще има. 

Очаквано - причината е галопиращата цена на енергията в световен мащаб. По принцип битовите потребители са на регулиран пазар и цената се определя на годишна база, но при резки промени на цената на международните пазари тя може да бъде променена на полугодие. То настъпва именно на първи януари. 

Георгиев отбеляза днес, че природен газ е осигурен за всички топлофикации и няма опасност абонатите да останат на студено. 

"Най-затруднени са тези топлофикации, които използват природен газ, защото те нямат алтернатива и могат да ползват само синьото гориво, а тези на твърдо гориво имат някаква възможност да лавират", подчерта експертът.