„Вътре в самите страни членки на НАТО има екстремисти и политически групи, които не зачитат демократичните ни ценности.“

Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в Латвия, където започна среща на външните министри от пакта.

Като пример той даде нападението срещу Конгреса на САЩ на 6 януари, целящо по думите му да попречи на мирното предаване на властта.

„Световната демокрация е в упадък. И има по-малко доверие в демократичните институции“, констатира Столтенберг.

Той говори на конференцията „Перспективите на НАТО към 2030 г. и след това“. Тя бе организирана от Латвийския институт за международни дела в сътрудничество с външното министерство на страната и Северноатлантическия пакт.

„Ценностите ни се под натиск – и извън алианса, и в рамките на нашите членки“, продължи генералният секретар.

Авторитарните режими обръщат гръб на основания на правила световен ред. Те насърчават алтернативни модели на управление. Тези режими подкопават чрез пропаганда и дезинформация обществата в демократичните държави. Те използват зловредни кибермеханизми за намеса в изборите.

Днес Русия и Китай подкопават световния ред, каза още Столтенберг. И посочи как:

„Руският режим е агресивен навън и е подтиснически у дома. Неговото военно струпване край Украйна буди безпокойство. Същевременно Китайската комунистическа партия (ККП) използва своята икономическа и военна мощ, за да прави сговор с други страни и да контролира собствения си народ. Тя разширява своя световен отпечатък от Африка до Арктика, в Космоса и киберпространството.“

Успоредно с това кибератаките стават все по-чести и по-усъвършенствани. Остава терористичната заплаха, разпространяват се ядрени оръжия. Отделно климатичните промени са движеща сила на нестабилността и подхранват кризите.

„За да запазим сигурността на хората в нашия днешен непредсказуем свят, трябва да продължим да засилваме и модернизираме възпирането и нашата отбрана“, обобщи Столтенберг.