САЩ призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. И предупредиха, че руско нахлуване ще предизвикат санкции, които ще ударят Москва по-тежко от всички наложени досега.

Предупреждението отправи държавният секретар Антъни Блинкън в Рига. Там завърши двудневната среща на външните министри на страните членки на НАТО.

„Не знаем дали президентът Путин е взел решение за нахлуване. Знаем, че той има на място потенциала, който да го направи, стига да го реши. Ако Русия върви по пътя на конфронтацията, когато става дума за Украйна, ние ще отговорим решително, включително с редица тежко поразяващи икономически мерки, които сме се въздържали да прилагаме в миналото“, каза Блинкън.

Той отказа да назове конкретни мерки. Но призова Москва и Киев да се върнат към дипломацията, както и да съживят мирния план за Източна Украйна от 2014 г.

 
Генералният секретар на НАТО Йенс Стортенберг заяви, че алиансът разполага с множество опции, включителво икономически, финансови и политически мерки.

По-рано днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, който също участва в срещата, призова партньорите от пакта да подготвят пакет от санкции срещу Кремъл.

НАТО смята за неприемлива дори идеята, че Русия може да има своя собствена сфера на влияние, тъй като всички нейни съседи са суверенни държави, каза още Столтенберг.

"Самата формулировка на въпроса отразява една теза, която трябва да предизвика подозрението ни и която е неприемлива. Това е тезата, че Русия има сфера на интереси", отговори той на въпрос дали евентуалното приемане на Украйна в НАТО ще се превърне в експанзия. на алианса в историческата сфера на интереси.Русия и дали това ще доведе до нов кръг на напрежение в Европа.

"Това означава де факто да признаем, че Русия може да контролира какво правят или не правят нейните съседи. И това е свят, в който не искаме да се връщаме. Свят, в който големите държави могат да налагат ограничения върху това, което могат да правят суверенните независими нации. Аз самият съм от една малка страна на границата с Русия (Норвегия - б.р.) и много се радвам, че нашите съюзници от НАТО никога не са зачитали предполагаемото право на Русия да установи своята сфера на влияние на север и че Норвегия, като малка независима държава, трябва или не трябва да го прави“, добави генералният секретар.

Същото според него важи за Украйна. Тя е независима суверенна държава с международно признати граници, включително гарантирани от Руската федерация. Те трябва да се спазват, включително Донбас и Крим като част от Украйна. Следователно самата идея, че подкрепата на НАТО за независима държава е такава провокация срещу Русия, просто е погрешноа. НАТО просто спазва волята на украинския народ.

"НАТО напълно уважи мнението на суверенни страни като Полша или балтийските държави, когато решиха да се присъединят към алианса. Ние също уважаваме решението на Украйна, която се надява на членство в НАТО, ние вече заявихме (на срещата на върха в Букурещ през 2008 г.), че (с течение на времето) ще може да стане член на НАТО, но, разбира се, ние, страните от НАТО, решаваме кога е готова за членство и отговаря на стандартите на алианса. Ние ѝ помагаме по този път“, продължи шефът на алианса.

„Русия няма право да налага вето или да гласува по този въпрос, а също така не може да се опитва да установи своя собствена сфера на интереси“, заключиСтолтенберг.

Министрите обсъдиха и ситуацията в Афганистан, както и поуките, които НАТО си е извлякла след мисията там, завършила тази година. Тази мисия не е била напразна, увери Столтенберг. И припомни, че за 20 години присъствие на пакта в Афганистан не е имало атентат срещу страна членка, организиран от там.