Ядрената енергия е част от решението за зеления преход, както и за суверенитета на Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Той разговаря по видеовръзка с представители на Комитета на регионите в Брюксел, месец преди страната му да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС. Според запознати речта му бе своего рода представяне на приоритетите на Франция в това й качество.

Като изтъкна, че това не е негова позиция, а мнение на експерти, Макрон допълни, че все още енергията от възобновяеми източници не може изцяло да запълни производството на енергия от въглища, газ и ядрено гориво.

„Първи приоритет на Европа е да се освободи от въглищата. За да го направят и да продължат да поддържат стабилни доставки на електричество за нашите граждани, страните членки на ЕС ще се обърнат към възобновяемата енергия, но в продължение на няколко десетилетия повече към газа и ядрената енергия. Газът и ядрената енергия не са еквивалентни по отношение на производството на парникови емисии. Газът е изкопаемо гориво, което произвежда много повече такива емисии", смята той..

Макрон предупреди за риска, който крие залагането на газа:

„Ние вече нямаме газ в земята си. Синьото гориво в Нидерландия изчезна, а в Норвегия е силно намалено. Ако консумираме повече газ, това означава да внасяме от Русия, Турция или друга голяма сила.“

Необходимо е също така ЕС да подобри системата за защита на външните си граници, продължи френският държавен глава. За целта е необходима солидарна инвестиционна политика.

„Сблъскваме се с ново явление - хибридна заплаха, в рамките на която миграционните явления се използват от враждебни сили. Видяхме това с Беларус. Необходим е и стълб, който да почива на отговорността и солидарността за управлението на хората, които са на европейска земя, както и да се избягва поведение на несътрудничество между страните членки. Те са изправени пред различни ситуации в зависимост от това дали са на първа или на втора линия. И тук трябва да се намери необходимият компромис“, изтъкна Макрон.

Той припомни, че Протоколът за Ирландия и Северна Ирландия има две цели - да запази споразумението от Разпети петък и целостта на единния европейски пазар. И предупреди, че не трябва да се заиграва с този въпрос, както и че Европа е единна по него, както винаги е била.

Еманюел Макрон обеща и да предложи европейски механизъм за устойчивост на изборите. Той ще бъде представен в началото на следващата година. Неговата цел е да обедини експертите от ЕС, които да изпреварват и отблъскват кибератаките срещу изборните процеси в Общността.

Президентът посочи, че има крехкост дори в основата на самата демокрация, защото именно в нея съществува възможността тя да бъде оспорена. Това позволява на авторитарни режими да използват всякакви манипулации и хибридни техники, за да я подкопаят. Макрон даде следния пример:

„Манипулиране на информацията, използване на онлайн платформите, на тяхната липса на модерация, кибератаки - всички средства за позволени, за да се запълва съдържанието и да се загнезди съмнението. Днес има един призрак, който почти се намесва в политиката, в пропагандата и стига до полувоенни киберзаплахи. Този призрак се използва от враговете на Европа и либералната демокрация изцяло на наша територия. В резултат доверието на гражданите е разклатено и все още последствията не се вземат предвид от много от хората, които вземат решенията в Европа. Понякога това правят и тези, които искрено защитават демокрацията.“