Нуреддин Небати е назначен за министър на хазната и финансите на Турция на мястото на Лютфи Елван, който е поискал да бъде освободен от поста, съобщиха турските медии, цитирани от БТА. 

Указ за назначаването на Небати, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, е публикуван днес в турския Държавен вестник.

Небати е заемал досега поста заместник-министър на хазната и финансите.

Турският телевизионен канал НТВ отбелязва, че в последно време Небати е привлякъл вниманието с посланията си в подкрепа на лансирания от президента Реджеп Тайип Ердоган нов икономически модел.

В пост в профила си в социална мрежа във връзка с колебанията във валутния курс Небати е посочил, че турската икономика не трябва да се оценява само въз основа на валутния курс, а трябва да се гледа от по-широк ъгъл.

В друг коментар той е изтъкнал, че целта на Турция е висока заетост, висок износ, нисък дефицит по текущата сметка и нисък външен дълг с висок обем на производството и ниски лихви.

Припомняме, че именно заради политиката на ниски лихви, заради която не един или двама финансови министри и гуверньори на централната банка се разделиха с постовете си, турската лира в състояние на свободно падане и в момента години прага от 14 лири за един щатски долар.

Експерти от целия свят припомнят на Ердоган, че инфлацията не може да бъде преборена с постоянно намаляване на кредитното бреме, но турският президент очаква засилване на износа и преки чужди инвестиции, стъпили именно върху ниската цена на валутата. 

Междувременно джобовете на гражданите му все повече изтъняват.