Със сизифовска упоритост Пленумът на ВСС продължава действията по обновяване на прехвърления от държавата Механотехникум (бивш техникум "Сталин"), който би трябвало да стане дом на двете специализирани прокуратури и двете инстанции на спецсъда.  

Днес даже членовете на съвета се поскараха по познатата ос - монолитно мнозинство, непоколебимо настроено да прокара дадено решение, срещу рехава опозиция. Това стана на точката, с която се открива търг за обществена поръчка: „Изготвяне на оценка на съответствието и оценка за енергийна ефективност, упражняване на строителен надзор, инвеститорски контрол на строеж „Проектиране, основен ремонт и преустройство на част от имот публична държавна собственост, находящ се бул. „Александър Стамболийски" № 82, за нуждите на специализираните органи на съдебната власт - съд и прокуратура“.

Снимките са от днес

От години се вижда с просто око, че "Механото" на бул. "Ал Стамболийски" е в окаяно състояние, пригодяването му за нуждите на правосъдието ще бъде толкова скъпо, че дори не може да се каже ориентировъчно колко (по едни приказки във ВСС от 2019 г. се предполагаха 19 млн. лв., но дори тогава всички признаха, че това е в "посока на Луната" . б.а.). А, освен че се оказа, че към него има сгради, за които от ВСС не са и предполагали и не е известно какво трябва да ги правят, към днешна дата вече и покривът е паднал на места.

Без особена изненада, от членовете на Съвета само Олга Керелска и Атанаска Дишева днес се обявиха: защо не се изчака, преди да се пуска обществена поръчка, след като е почти ясно, че спецправосъдието ще бъде закрито от новия парламент.

Подкрепи ги и служебният правосъден министър Иван Демерджиев (но той, естествено, няма право на глас в Съвета, б.а.).

Нападнаха ги три от "остриетата" на кръга, който традиционно гласува синхронно с главния прокурор. Подробност е, че нито един съдия не се застъпи за тази бъдеща "перла" на съда.

Боян Новански (адвокат, представител от "Атака" във ВСС) дръпна реч как съдебната система плащала годишно 1 млн. лв. на частни лица за наеми в София. И пита - известно ли е това на министъра?! Не стана ясно какво иска да каже - защото очевидно Спецсъдът не е "квартирант" на частно лице и сега, а е в държавна сграда на ул. "Черковна".

Той пламенно се застъпи за стартирането на обществената поръчка и защото - това, че сега било изрично казано в търга, че сградата е "написана и нарочена" за специализираните органи, не означавало, че при премахването им не може да бъде използвана за други съдебни институции. След което посочи, че не е проблем да иде примерно за Административен съд-София област и изтъкна правния аргумент: "ако не вярвате на мен, питайте Чолаков" (председателя на ВАС).

Новански заключи още:

"Мерките (на опонентите му, които искат да не се отпускат пари, б.р.) са силно популистки и недостойни!"

На фона на неговата борба с популизма, друг от същия лагер - прокурорът Огнян Дамянов, се изказа: някой мислил ли е изобщо "какво ще ги правим тези хора?!" (всъщност става въпрос само за разформироване не спецорганите, не за уволнение или пък за екзекуция на магистратите, б.р.).

Със същия плам Новански описа как Съдебната палата в София е претрупана и по 4-5 служители са в 1 кабинет - което е факт.

Но Атанаска Дишева иронично формулира какво е настояването на мнозинството в Съвета:

"Нека да направим ремонт, пък после да видим за какво ще я използваме."

Огнян Дамянов обаче бе набрал обороти и реши да громи "политическото говорене" - любима борба и на шефа Иван Гешев:

"А какво ще реши Народното събрание, аз не знам. Надявам се, и вие не знате, за да не излезе, че говорите с политици за бъдещите им намерения" (всъщност всеки, който е гледал преговорите на ПП с другите партии, е наясно, че спецправосъдието едва ли ще го бъде повече от месец, б.р.).

После - все така продължавайки подетата борба с популизма, той се изказа, че са се докарали "ВСС да бъда мащеха..." за магистратите (явно заради нежеланието на двама членове да наливат милиони в съборената сграда, б.а.).

Елегичен финал се получи от Евгени Иванов (и той - прокурор като Огнян Дамянов), който се включи, че...

... Най-куриозното и странното в цялата тази ситуация е, че той е адвокат (Боян Новански) и въпреки това прекрасно разбира нуждите на съдебната система."

И всичко това - при продължаващо гробно мълчание от самите "нуждаещи се" - съдиите в Съвета.

Така или иначе към гласовете на тримата радетели за обществена поръчка се прибавиха мълчаливо още 14. Със 17:2 ВСС пусна търга за Механотехникума.