"Време е да вложим смисъл в думите “народен представител”. Наш дълг е да служим на българския народ.

Но за съжаление голяма част от народните представители преди нас не са си свършили работата и затова България е изправена пред големи предизвикателства."

Това заяви лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в речта си по време на тържественото първо заседание на новия парламент. Той бе видимо развълнуван и четеше от листче. 

“Уважаеми български граждани, живеещи в страната и чужбина - обърна се той към залата и зрителите пред тв екраните. - На всеки площад у нас възрастни хора ни молеха със сълзи да върнем младите хора у нас, тъй като 2 млн. души живеят в чужбина.

Техните внуци, останали в България, не можаха да имат тройка по математика и български.

В Силистра от 30 години чакат мост над Дунав, няма тунел под Петрохан и под Шипка, неремонтираният язовир в Монтана заплашва града, толкова ли не можахме да довършим едно кръгово в Пловдив, а цяла Северна България чака магистрала “Хемус”, където освен раздадени пари, път няма."

Кирил Петков попита къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми. Отговорът е "алчност, егоизъм и нехайство” -  не на всички, но на повечето от тях, обясни той.

"По пътищата ни се разминават майбаси и ролс-ройси, но не на бизнес лидери, а на хора, близки до властта. Това трябва да спре днес”, заяви Кирил Петков.

Лидерът на “Продължаваме промяната” изреди и приоритети пред държавата според него: нулева толерантност към корупцията. 

- Истинско правосъдие в България.

- Да превъзмогнем личното си его и да работим заедно. 

- Иновации, инвестиции, конкурентноспособност.

 

По-късно в кулоарите на парламента Кирил Петков заяви, че "съвсем скоро" ще бъде обявено коалиционно споразумение.  То ще се състои поне от 180 страници, по 10 страници от всяка работна група. 

Първо подписваме за политиките - допълни той. -  След това ще говорим за имената - те трябва да са следствие на политиките. Кирил Петков смята, че всяка партия от коалицията - ПП, ИТН, БСП и ДБ, трябва да е представена със свои хора в кабинета. 

ПП ще има значително повече министри от останалите, поясни Даниел Лорер, споменаван за бъдещ министър на икономиката, а по-рано и за министър на външните работи, но нито потвърди, нито отрече да има пропорции на участие на различните партии в изпълнителната власт.