Намерението на мандатоносителя "Продължаваме промяната" (ПП) Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да бъде поето от БСП, а не от "зелените" в "Демократична България" (ДБ), може и да бъде ревизирано, научи Клуб Z. Причината: отпор от страна не само на потенциални коалиционни партньори, но и на природозащитните организации.

Както Клуб Z писа, в хода на закритите преговори стана ясно, че има идея левицата да сложи свой министър в ключовото за опазването на околната среда ведомство, а не "Зелено движение", част от ДБ, което се смята за естествената формация, която трябва да оглави министерството. На това веднага реагираха от неправителствения сектор, а влиятелната Коалиция "За да остане природа в България" излезе и със становище, в което се припомнят стари грехове на левицата, свързани с околната среда. Съответно, оттам се обявиха срещу идеята МОСВ да бъде оглавено от БСП.

"Досега кадри на БСП в управлението на околната среда и горите са съучаствали при:

- Опит за анулиране на статута на Природен парк “Странджа”, предотвратен след масови граждански протести, и застрояването на община Царево – кметът Петко Арнаудов.

- Опит за лансиране на ски-зона, обхващаща високопланинската част на Рила и предвиждаща курортно строителство в националния парк – зам. министърът Чавдар Георгиев.

- Позволяване на изграждането на множество незаконни ВЕЦ в „Натура 2000“ с държавна помощ за собственици, свързани с БСП и ДПС - Румен Овчаров и Петър Димитров, министри на икономиката и енергетиката.

- Промяна (през 2006-2007 г. при Тройната коалиция) на предназначението на земеделски земи до бившия лагер “Иракли”, така че към момента култовият плаж вече е луксозен затворен комплекс.

- Раздаване на държавна собственост на стойност над 1,5 млрд. държавна собственост чрез заменките по времето на правителството на Сергей Станишев", описват от организацията.

И настояват:

"С оглед изброените по-горе нанесени щети, Коалиция "За да остане природа" изказва категорично несъгласие решаването на спешните проблеми в сектор "Околна среда" да бъде поверено като отговорност на партията, генерирала преди години голяма част от тях.

Настояваме за определяне на министър на околната среда и водите с доказан опит в природозащитата, експертно знание в повече от една от областите на околната среда и водите и автобиография, доказваща работа в полза на природата".

Иначе закритите преговори продължават, като отделно в понеделник и вторник идната седмица президентът Румен Радев ще проведе консултации с всички парламентарно представени партии. Редът на срещите е определен на база електорална тежест. Четирите формации, които се очаква да съставят кабинет, са ПП, БСП, "Има такъв народ" и ДБ. Предстои ръководствата им да вземат решения за даване на мандат за подписване на коалиционно споразумение. Амбицията на ПП е до края на следващата седмица България да има редовно правителство.