Папа Франциск призова днес в Гърция за връщане към "добри политики" и посочи, че демокрацията се е влошила опасно в момент, в който недоволни хора са примамвани от "песни на сирени", с които популистки политици им обещават лесни, но нереалистични решения, съобщава агенция Ройтерс.


Папата пристигна днес от Кипър в Атина - често смятана за люлка на демокрацията. Петдневното посещение на Франциск в Източното Средиземноморие има за цел основно да привлече вниманието върху лошото положение на мигрантите и бежанците. 
В реч в президентския дворец папа Франциск цитира древногръцки философи и поети, като Аристотел и Омир. Той призова за връщане към политика, която е в услуга на общото благо, а не водене на такава, която насажда страхове. Папата отбеляза, че сме свидетели на обръщане на гръб на демокрацията, не само в Европа.


Папа Франциск не назова нито една държава конкретно в речта си, но в миналото е критикувал политиката на редица лидери, включително на бившия американски президент Доналд Тръмп и на италианския крайнодесен лидер Матео Салвини, особено по въпросите на имиграцията.
Франциск каза, че хората трябва да внимават с политици, които имат "маниакален стремеж към популярност" и които в "жаждата си за видимост" дават нереалистични обещания.
Папата изрази надежда, че укрепването на демокрацията "може да бъде отговорът на песните на сирените на авторитаризма" и че "индивидуализмът и безразличието може да бъдат преодолени чрез грижа за другите, за бедните и за съзидание".
Гърция е една от основните врати към ЕС на кандидатите за убежище, които бягат от разкъсвани от войни държави и от бедността в Близкия изток, Азия и Африка.


В речта си в президентския дворец в Атина папата сравни положението на днешните мигранти и бежанци, много от които загиват в морето, с "ужасна модерна Одисея". 
При пристигането си в Атина по-рано днес главата на Римокатолическата църква бе посрещнат от деца в традиционни гръцки носии, както и от едно момче от Африка и едно момиче от Филипините.


Утре папата ще посети приемния център за бежанци и мигранти на остров Лесбос. 
При предишното си посещение на Лесбос през 2016 г. папата взе със себе си три семейства сирийски бежанци. Тази седмица в Кипър папата уговори 50 мигранти да бъдат преместени от Кипър в Италия след неговото посещение.
В емоционална среща с кандидати за убежище в Кипър вчера папа Франциск говори за условията в Либия и на други места по света и каза, че е длъжен да каже истината за страданията на бежанците, като сравни условията, при които живеят мнозина от тях, с нацистки и съветски лагери.


БТА