"Туитър" блокира хиляди провили, свързани с Китай, които разпространявали дезинформация относно нарушенията на правата на човека в Синцзян, предаде "Гардиън".

В пропагандната кампания са били публикувани снимки и изображения от фалшиви профили на уйгури, които уверявали, че живеят щастливо и не са репресирани от китайската държава. Акаунтите също критикували публикации, в които се представяли доказателства за продължила години кампания на потисничество в северозападната провинция. По данни на ООН над един милион уйгури и представители на други малцинствени групи са интернирани в работнически лагери, в които са подлагани на идеологическа промивка, принудителен труд, а в някои случаи и на стерилизация.

Преди да поведат активна борба в защита на китайската държава много от въпросните акаунти споделяли порнографско съдържание или снимки от южнокорейски "сапунки", които нямали особен трафик. Когато приели присърце каузата на Пекин, някои от постовете им станали популярни, тъй като били споделени от китайски дипломати и други официални представители на КНР. "Туитър" официално е забранен в Китай, но много от служителите на държавата имат акаунти в чужбина.

От блокираните 2160 профила, 2048 са били в обособена мрежа, която целяла да засили наратива на партията за Синцзян. Останалите 112 били свързани с частната компания "Changyu Culture", която сключила договор с местните власти да изчисти имиджа й. За тази цел създала видеоклипове с "щастливи уйгури".

Преди профилите да бъдат изтрити двете мрежи били публикували по 30 000 туита, които често били в отговор на други публикации, разпространяващи доказателства за репресиите в Синцзян. Те използвали хаштага #StopXinjiangRumours ("Спрете слуховете за Синцзян") и прикачвали снимки и клипове, които впоследствие често пренасочвали към чуждестранни политици.

Най-комичният елемент от пропагандната кампания е, че голяма от тези публикации не "тагвали" правилното име на въпросната политическа фигура и в резултат на това потъвали забравени в информационния поток. Такъв е случаят с една от любимите цели на профилите, свързани с "Changyu Culture" - бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Който не само вече не заема пост в американската администрация, но и е сред най-твърдите критици на репресиите в Синцзян.

97 процента от идентифицираните акаунти са били следвани от по-малко от пет потребители на социалната мрежа, а 73 на сто от акаунтите въобще не са имали последователи.

98 процента от публикуваните туитове получавали 0 харесвания или ретуитове. Популярност получавали само тези, които били споделяни от китайски дипломати и официалните представители.

"Целта, всъщност, не са хората, които са скептични към китайското правителство. Съдържанието е предназначено за хора, които се доверяват на китайските държавни медии и са скептични към западните масмедии", споделя изследователят от мозъчния тръст ASPI Алберт Джанг. "Това е пропаганда, насочена към базата."

В доклад на ASPI за блокираните профили се споменава, че пропагандната кампания отразява вероятната посока на бъдещи информационни операции на партията.

"Извън Китай чужденците смятат, че тяхната система за наблюдение е много усъвършенствана… но в действителност през повечето време тази инфраструктура е натоварена и не е супер ефективна", каза Фъргюс Райън, анализатор от ASPI. "Това важи и за информационните кампании."