Докато половината родители не искат да бъдат тествани децата им, а малцинство от тях излизат и на протест, децата демонстрират повече отговорност в анкетите, обяви служебният образователен министър Николай Денков. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани, за да се върнат в клас.

40% от учителите са ваксинирани, само 12,5% от децата имат сертификат.

В момента има налице 80 660 теста, очакват се още няколкостотин хиляди до седмица, подчерта той. Позитивните проби при най-малките са ниски, но те излизат по-рядко от дома.

"Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията", отбеляза министърът.

Ключовата промяна, която позволява много повече деца да се върнат в даскалото, е промяната в заповедта на здравното министерство, която разреши да има само едно тестване седмично - макар стандартната валидност на тези тестове да е 72 часа, не 168.

"Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа", заяви Денков.

Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото имат и здравни, и социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация, подчерта министърът. И отбеляза, че има как да се компенсира материалът, но не и социализацията.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират", заяви той.