"Административен проблем по-скоро няма. От проверките, които колегите извършиха в периода между вторник и петък, всичко това, което се изнесе в медиите, се оказа не толкова добре подплатено с фактология."

Това заяви днес пред БНТ министърката на икономиката Даниела Везиева по повод на скандалите от миналата седмица в "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Както е вече известно, на 29 ноември трима членове на Съвета на директорите (назначени от ГЕРБ) са свикали заседание, на което е взето решение за освобождаването на втората изпълнителна директорка Ваня Караганева (дошла по времето на Кирил Петков) заради нарушения на редица закони и на устава на компанията. По-късно министерството зае страната на Караганева, а самата тя обори с публично писмо всички обвинения. В края на миналата седмица пък Търговският регистър не призна валидността на заседанието на Съвета на директорите и към момента Караганева все още е втори изпълнителен директор. 

Днес Даниела Везиева отново застана зад гърба на Караганева и потвърди, че продължава да иска оставките на тримата назначени от ГЕРБ директори. Министърката смята, че уволненията в ДКК са "един добре пресметнат във времето скандал". 

"Това, което видях през последната седмица обаче ми показва, че като че ли съм била много мека в решенията си, защото сега нямаше да сме свидетели на този скандал и то в момента, в който се съставя ново правителство. Този скандал е според мен добре пресметнат във времето кога да избухне", каза тя.

Везиева е категорична, че всички решения са взимани с подписите на Съвета на директорите и припомни, че именно те са назначили Караганева за втори изпълнителен директор след проведен конкурс. 

Тя подкрепи обясненията на Караганева за решението й да смени обслужващата банка, твърдейки, че това е било наложително, защото старата не е имала техническа възможност да упражнява задачите на ДКК. 

Що се отнася до смяната на процесуалното обслужване с нова адвокатска кантора, Везиева заяви, че такъв договор не е подписван и пари не са плащани. 

Че Караганева е дала изключителни права над продукцията на ВМЗ-Сопот (част от орбитата на ДКК) за износ към Египет на частна компания, не бе отречено, но министърката отказа да даде повече информация.

"Тук ще оставя да говорят самите представители на ВМЗ. Това, което мога да кажа е, че първите шест месеца на годината те нямаха нито един сключен договор и нито лев печалба, не можеха да плащат заплатите. Те сами ще разкажат съвсем скоро какво се случва там. Но държа да кажа, че самите представители на този бизнес (военно-промишлен комплекс) не искат да се говори толкова много. Колкото повече се говори в този бизнес, толкова повече пари се губят", посочи Везиева.

Везиева възприема скандала като повод да се върне старият модел на управление, да се оплюва едно или друго търговско дружество и да се покрият раздадени милиони левове. Не се ангажира с мнение дали скандалът е лично насочен към Кирил Петков, който е предложил Ваня Караганева в ДКК.

"Аз смятам, че когато тръгва да се прави една реформа, първата реакция е в администрацията и те са тези, които не искат да променят начина си а работа. Всяка една реформа среща съпротива", обясни Везиева.

По думите ѝ не е нормално административни служители открито да работят по министерствата си. Министърът на икономиката заяви, че всички решения в ДКК са взимани от целия борд на директорите, включително и те са назначили Ваня Караганева.