Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение.

Това съобщи главният редактор на вестника Петьо Блъсков, след като и днес полиция влезе в сградата, в която се помещава медията, за да я запечата.

Това не се случва за първи път. Подобно влизане имаше и преди около месец.

Както е известно, с назначаването на Велислав Минеков за служебен министър на културата той предяви претенции за неплатени от "Труд" наеми за помещенията на редакцията. Те се намират в собственост на МК и по-конкретно - в Музея на социалистическото изкуство.

Минеков обвини ръководството на вестника, че се е ползвало с властово и финаново покровителство от страна на миналата власт. Министерството претендира за наеми на стойност 150 000 лв., като те са дължими от "Южен кръст 2001" - фирма на сина на главния редактор - Петьо Блъсков-младши. Самата медия няма сключен договор с държавата.

Блъсков обаче определя действията на министъра като "политически репресии над вестника".

"Ние не мърдаме от тук, това е гражданско неподчинение. Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение: "Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение". Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник", обяви Блъсков, цитиран от сайта на медията си.

Темата днес бе повдигната публично от ГЕРБ, чийто представители отидоха при президента Румен Радев на консултациите за съставяне на правителство. Председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова направи това по време на живото излъчване на срещата, а после продължи да коментира и пред медии. "Много сериозно ни безпокои, че репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени партии, след това университети, а днес има нахлуване в българска медия. Съберете информация защо и кой е издал заповед и една медия, критична към служебното правителство, е осъмнала с барикадиран вход", каза Атанасова пред Радев. А той посъветва ГЕРБ да помогне финансово на "Труд", ако иска и посочи, че отдавна е запознат с казуса, но не се меси в работата на изпълнителната власт, било то на собственото си служебно правителство.

Апропо, Минеков обяви, че прави постъпки и за изгонване на ГЕРБ от централата ѝ, която се помещава в т. нар. Малко НДК.

Иначе по време на последните две предизборни кампании тази година, от партията на Бойко Борисов се оплакваха от репресии от страна на вътрешния министър Бойко Рашков.