ГЕРБ ще бъде непримирима опозиция, но е готова да оказва помощ на бъдещото управление, ако то има нужда. Това заяви лидерът на парламентарната група на партията Десислава Атанасова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

"Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година", изтъкна Атанасова.

И отбеляза, че въпреки това ГЕРБ продължава да е втора политическа сила.

"Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Със силни и непримирими позиции по отношение на отстояване на демокрацията, законноста и спазването на конституцията", каза още тя.

И допълни:

"Аз ви обещавам, че ако от правителството имат нужда от помощ и съвет не само заради политическата ни мъдрост, но и заради опита ни, те ще получат такава помощ и съвет. Но всяка грешка ще бъде осветлявана".

Атанасова заяви че не приема позитивните оценки за дейността на двете служебни правителства.

"Предстоят кризи, трябва единение, нов тип диалог. Обществото ни е твърде разделено. И служебното правителство и президентската институция положиха усилия да го разделят допълнително. Надявам се в новия ви мандат стилът на управление да е друг", продължи Атанасова.

Радев изтъкна, че ГЕРБ безспорно има богат политически опит.

"На този опит трябва да съотвества и определена политическа мъдрост. След изборите има определена промяна, всички трябва да се съобразяваме", каза Радев.

Според него служебните две правителства са стабилизирали страната.

"Както бях критичен към вашето управление, така ще бъде критичен към всяко управление", заяви той.

Атанасова повдигна темата за нахлуването на полиция в редакцията на в. "Труд".

"Много сериозно ни безпокои, че репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени партии, след това университети, а днес има нахлуване в българска медия. Съберете информация защо и кой е издал заповед и една медия, критична към служебното правителство, е осъмнала с барикадиран вход", каза Атанасова.

Радев отговори:

"Тази тема вече беше повдигната, даже имаше призив към мен от трибуната на парламента да взема отношение. Не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Никое праивтелтво не ми е подчинено. Доколкото знам, става въпрос за неплащане дълго време на данъци, трябва да се провери. Но в случая мисля, че вие още тогава, вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия".

 

След консултаците Томислав Дончев заяви:

"Времето на приказките свърши, дойде времето за работа".

Той допълни, че ГЕРБ ще държи отговорен и президента за бъдещото управление.

"Новото правителство е фейслифт на службеното. Наша първостепенна задача е да гарантираме да не къса връзата с реалността". каза Дончев.

На въпрос дали ГЕРБ подкрепя смяна на Иван Гешев като главен прокурор той заяви, че главният прокурор не се избира от парламента.

"Ние сме за комплексна съдебна реформа. Тъжното е, че до момента съдебната реформа е идеологема. Не съм чувал предложение за реформа. Много бих се радвал да имаме консенсусно предложение. Всяко добро предложение би получило нашата подкрепа", каза Дончев.

От ГЕРБ не отговориха конкретно дали ще подкрепят смяна на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Той се избира от парламента.