Най-големият синдикат у нас - КНСБ, предупреди задаващата се четворна коалиция, че ако смята да предприеме шоково намаляване на служителите в администрацията, предстоят протести на държавните работници. Това стана днес на специален брифинг преди  обсъжданията в Тристранния съвет за сътрудничество. 

Припомняме, че вчера проектофинансовият министър Асен Василев анонсира съкращаване на администрацията с 15%, което според него ще засегне номинално около 30 000 души. 

Днес главният икономист на КНСБ Любослав Костов обаче заяви, че тези планове ще увеличат неимоверно безработицата.

"На първо място - безработицата ще нарасне, ако уволним 30 000 държавни служители, и, на второ място, ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 000 души са в момента една пета от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане", подчерта той. 

Няма съгласие по ДДС ставката

Иначе - тристранката днес не успя да постигне съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на пандемията. По предложение на служебния кабинет, 9-процентата ставка ще се запази в сегашния си вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения. От БСК настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева, съобщи БНР. 

КНСБ настоява за 15% ставка на ДДС и се противопоставя на предложението за продължаване на диференцираните ставки до края на пандемията, обяви главният икономист на синдиката Любослав Костов:

"Бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите! Нямаме против да бъде подпомаган, но не и по този начин. Противопоставяме се на това предложение, тъй като до момента, по изчисление на финансите, са поне 250 милиона приходи, загубени за бюджета.

От БСК подкрепят антикризисната мярка, предложена от служебния кабинет. Председателят на Камарата Добри Митрев:

"С оглед на това , ако успеем да задържим цените на хранителните продукти предлагаме допълнение за храни, с изключение на алкохолни напитки."

Министерството на финансите вече е направило предварителни разчети по това предложение, отговори зам.-министър Людмила Петкова.

"Всъщност ефектът „Загуба за бюджета“ е в размер на 1 милиард 250 милиона лева , което поставя въпроса: „Ако се въведе подобна намалена ставка, как ще бъде компенсирана тази загуба в приходната част на бюджета“".