Парламентарната група на ГЕРБ е внесла искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради вестник "Труд".

Това обяви председателката на групата Десислава Атанасова в профила си във фейсбук.

Както е известно, с назначаването на Велислав Минеков за служебен министър на културата той предяви претенции за неплатени от "Труд" наеми за помещенията на редакцията, както и режийни разходи. Помещенията се намират в собственост на МК и по-конкретно - в Музея на социалистическото изкуство.

Минеков обвини ръководството на вестника, че се е ползвало с властово и финаново покровителство от страна на миналата власт, като в замяна я е обслужвал.

Министерството претендира за наеми на стойност 150 000 лв., като те са дължими от "Южен кръст 2001" - фирма на сина на главния редактор - Петьо Блъсков-младши. Самата медия няма сключен договор с държавата.

Така стигаме до днес, когато МК и МВР за пореден път опитаха да изведат редакцията от сградата, предявявайки претенции за неплатените средства. Блъсков пък реагира, че парите не били искани от държавата, затова вестникът не си плащал задълженията.

Полиция обаче започна да сменя ключалките в помещенията, а Блъсков и журналистите обявиха гражданско неподчинение - че няма да напуснат.

Макар темата да е стара, тя бе повдигната днес именно от ГЕРБ. Председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова направи това по време на живото излъчване на срещата, а после продължи да коментира и пред медии. "Много сериозно ни безпокои, че репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени партии, след това университети, а днес има нахлуване в българска медия. Съберете информация защо и кой е издал заповед и една медия, критична към служебното правителство, е осъмнала с барикадиран вход", каза Атанасова пред Радев. А той посъветва ГЕРБ да помогне финансово на "Труд", ако иска и посочи, че отдавна е запознат с казуса, но не се меси в работата на изпълнителната власт, било то на собственото си служебно правителство.

Апропо, Минеков обяви, че прави постъпки и за изгонване на ГЕРБ от централата ѝ, която се помещава в т. нар. Малко НДК.

Атанасова говори за "Труд" и в предаването "Лице в лице" по бТВ, като не можа да обясни защо старата власт не е изисквала наемите си и не е предявила претенции. Тя не била министър на културата - аргументира се.