Трябва ли в парламента да има изискване за т. нар. зелен сертификат? Отговорът на този въпрос сякаш изглежда самоочевиден.

Предполага се, че в мястото, в което без никаква дистанция и с носене на маски на случаен принцип заседават 240-има, трябва да се следват определени противоепидемични мерки. Само в пленарната зала депутитати прекарват часове в непроследстване близост помежду си.. Освен тях в парламента има администрация, сътрудници, журналисти, охрана, посетители и т.н. Доста е оживено, не е съвсем като в библиотека, за където също се изисква обаче сертификат.

Подобна мярка някак се очаква по презумпция. Обаче напоследък тя е тема за дискусии и тепърва ще се решава за или против допуск до НС с документ за ваксинация, преболедуване, тест. 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров няколко пъти вече обяснява, че било редно в НС да се иска зелен сертификат, но това не било работа на Министерството на здравеопазването (през последните месеци се оказа, че доста неща поне по преценката на Кацаров не са работа на МЗ), а трябвало депутатите сами да си решат („всеки сам си преценя“).

Разбира се, темата се оказа удачна и за политически демонстрации. От името на ГЕРБ Десислава Атанасова реши да се потупа в гърдите и обяви в понеделник след консултациите при президента, че партията подкрепя зеления сертификат и че в ПГ на ГЕРБ/СДС всички са ваксинирани, някои даже с трета бустерна доза.

„Важно е да бъдем сигурни, че пазим не само себе си, но и нашите колеги, семейства, администрацията на Народното събрание, журналистите“, продължи тя.

Така стана ясно, че от доскоро управляващата партия са решили вече като опозиция да дават личен пример, нещо, което често им убягваше, докато бяха начело на държавата. Съвсем близката история помни доскорошния премиер Бойко Борисов, който беше рецидивист в неносенето на маска в затворени пространства (Или с носенето ѝ по начин, при който вече на европейска почва отнесе забележка на Ангела Меркел). Същевременно от ГЕРБ люто разкритикуваха въвеждането  на зеления сертификат, на който не му било сега и по този начин времето – в контекста на предизборната ситуация подобна реторика вероятно беше очаквана, но в никакъв случай не действаше благотворно на създаването на общо послание за стриктното следване на противоепидемичните мерки.

Но, както опитът от други сюжети и други политически играчи е показал, ролята на опозиция действа пречистващо и освежаващо. Вероятно през подобна трансформация минават и в ГЕРБ.

Доста по-неизненадваща беше в понеделник реакцията на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който определи като нелоша идеята и като важна, за да се дава пример на обществото. Движението като че ли демонстрира най-последователно отношение към спазването на противоепидемичните мерки.

Любопитният въпрос е какво ще бъде поведението на 13-те от „Възраждане“, за които достъпът до работните места може да стане проблемен (освен както в някаква много сложна хипотеза не се мине към дистанционно заседаване. Подобни прецеденти вече е имало, когато ГЕРБ се опитваше да събира кворум и включваше депутати от болничните им стаи, или когато Слави Трифонов се закле от разстояние. Към днешния ден би изглеждало екзотично, но...). Може да ги избие на протестност с поизтърканите им средства. Може от "Възраждане" да решат да покажат, че са със стъпка по-близо до системна парламентарна партия и да приемат правилата. Което не изглежда много вероятно. Лидерът на формацията Костадин Костадинов отделя през последните месеци много време да громи „експерименталните субстанции“ (т.е. ваксините срещу COVID), против мерките, които ограничават „свободата“, е и съответно клейми и зеления сертификат. Подемът на „Възраждане“ сега в не малка степен се дължи и на позицията ѝ, която пропагандираше антиваксърски тези и въобще твърдения, отричащи епидемията.

Интересно е и как ще действат от ИТН. Едно от основните лица там Тошко Йорданов не е никак далеч от „идеите“ на „Възраждане“ по темата. В редиците на ИТН отново е и проф. Андрей Чорбанов, превърнал се случайно или целенасочено, в едно от знамената на „хората с особен поглед“ към коронавируса. Оттам миналия парламент бяха автори и на законопроект, в който изрично се обявява, че ваксинацията срещу COVID в България може да бъде само доброволна. 

При въвеждането на зеления сертификат БСП също не пестеше критиките към него и подкопаваше в публични изяви и без това не особено високото обществено доверие към подобна противоепидемична мярка. В соцпартията също през двата предишни парламента имаше немалко депутатски примери, които демонстративно нарушаваха правилата за носене на маски, дистанция и т. н. и в пленарна зала.

От най-голямата парламентарна група на „Продължаваме промяната“ изглеждат склонни да поставят подобно предложение на обсъждане. Чака се то да е сред темите и на председателския съвет днес. Но точно бъдещите им партньори могат да се окажат пречката към него.

Преди дни по бТВ съвсем пресният председател на НС Никола Минчев коментира по повод сертификата: „Поради специфичния допуск парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл на думата и не се прилагат ограниченията за обществените сгради. Това тълкуване трябва да го помислим. Правилата трябва да са за всички“.

В последното изречение се съдържа и обяснението защо трябва да има зелен сертификат и за парламента. Извън аргументите, свързани с противоепидемичните мерки. 

Съвсем просто е. Иска се едно - правила за всички и пример как това се прави от представителите на най-висшата власт в държавата. Добрият пример от страна на депутатите в предишните парламенти сериозно накуцваше и даже направо липсваше. Разбира се, винаги може да се извади достатъчно казуистика, с която да се отхвърли въвеждането на сертификата в парламента - не е точно обществено място, никой не иска подобен документ за достъп до различни сфери на държавни служби, това си е работно място, а засега зелен сертификат трябва в строго определени сфери- медици, учители. И т. н.

Да не се приеме е лесно. Да се покаже добра воля, съпричастност и желание за промяна на нагласите в обществото - важно. По време на преговорите по съставянето на правителството Кирил Петков няколко пъти акцентира, че ще се прави голяма ваксинационна кампания, че от ПП искат имунизационният обхват да се повиши. Ако се препънат в малка стъпка като зеления сертификат, осъществяването на подобно намерение ще изглежда още по-трудно.