Страните от ЕС ще могат за първи път да освобождават от ДДС някои стоки и услуги, които служат за опазване на общественото здраве, полезни са за околната среда и подпомагат цифровия преход. Сред тях са например велосипедите, соларните панели и просто достъпът до интернет.

Това става ясно от постигнатото днес от Съвета на ЕС споразумение за актуализация на съществуващите правила за ставките на данъка върху добавената стойност за стоки и услуги. То бе договорено от финансовите министри на страните от Съюза.

Споразумението предвижда също така постепенно премахване до 2030 г. на данъчни преференции за вредни за околната среда стоки.

Съществуващите правила за ставките на ДДС са в сила вече 30 години. Необходимо бе спешното им модернизиране поради развитието на общите правила за ДДС през годините. Затова Комисията предложи през 2018 г. реформа на ставките.

Постигнатото споразумение ще гарантира, че правилата за ДДС на ЕС са изцяло в съответствие с общите приоритети на политиката на Общността. То обхваща следните сфери:

Актуализиране на списъка на стоките и услугите (приложение III към Директивата за ДДС), за които всички държави членки могат да прилагат намалени ставки на ДДС. Добавените към списъка нови продукти и услуги служат за опазване на общественото здраве (маски, лични предпазни средства и определено медицинско оборудване), полезни са за околната среда (велосипеди, зелени отоплителни системи и соларни панели, монтирани на частни и обществени сгради) и подпомагат цифровия преход (достъп до интернет и предавания на живо на културни и спортни събития – за тези услуги досега не са били предвиждани отстъпки). Когато правилата влязат в сила, държавите членки ще могат да освобождават от ДДС някои стоки и услуги от списъка, за които се счита, че обхващат основни нужди;

Премахване до 2030 г. на възможността държавите членки да прилагат намалени ставки и да освобождават от ДДС стоки и услуги, които се считат за вредни за околната среда и за целите на ЕС във връзка с климатичните промени;

Разрешаване във всички държави на дерогациите и освобождаванията от ДДС за конкретни стоки и услуги, въведени по исторически причини в някои страни. Така ще се гарантира равно третиране и ще се избегне нарушаването на конкуренцията. Обратно, съществуващите дерогации, които не са обосновани от целите на обществените политики, с изключение на подкрепящите действията на ЕС в областта на климата, трябва да бъдат преустановени до 2032 г.

За първи страните членки ще могат да прилагат една намалена ставка, по-ниска от 5 на сто, или да освобождават от ДДС малък брой стоки от списъка.

До март 2022 г. актуализираните правила ще бъдат изпратени в Европейския парламент за провеждане на консултации по окончателния текст. Когато бъде официално прието от страните членки, законодателството ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официален вестник на ЕС.